Back to top

El Priorat reparteix 500 arbres fruiters tradicionals

Els exemplars s'han repartit entre diferents pagesos de la comarca i en escoles perquè els nens i nenes coneguin i cuidin aquestes espècies

El Priorat ha recuperat recentment diverses espècies d'arbrers fruiters tradicionals de la comarca, com la pomera manyaga, l'Albercoc Vell, el Préssec de vinya o el Cirerer del molí de l'estudiant. La iniciativa, impulsada pel Consell Comarcal del Priorat, s'emmarca en el projecte "Pobles vius i actius" liderat per la Diputació de Tarragona. 

Després d'un estudi previ per conèixer i trobar exemplars d'aquestes varietats, es van fer esqueixos per tal de clonar-los. Ara, prop de 500 exemplars d'aquestes varietats han estat repartits entre pagesos de la comarca i també centres educatius per tal que sigui la societat del Priorat qui custodiï, cuidi i visibilitzi aquestes varietats que fins ara estaven pràcticament extingides.

Les varietats dels arbres fruiters clonades tenen una aroma excepcional i una gran capacitat de resiliència i adaptació a les condicions del sòl i el clima de la comarca. Amb el retorn d’aquestes varietats al Priorat es pretén divulgar el seu coneixement, ja que en les darreres dècades s’han implementat varietats modernes, abandonant alguns cultius que es consideraven menys competitius en el model agroindustrial actual. 

De fet, aquest projecte és la continuació de la recuperació de varietats d'horta començada pel Parc Natural de Montsant i que ha derivat en el Banc de Llavors del Priorat gestionat per l'associació La Sfranòria.

Paraules clau:

Notícies relacionades