Back to top

Programa d'actes de la Festa Major de Sant Pere 2019

Consulta el programa amb tots els actes de la Festa Major de Sant Pere 2019 de Reus
Sant Pere

La música serà l'eix central de la Festa Major de Sant Pere 2019 de Reus. Consulta tots els actes i activitats previstes


EN DIRECTE A CANAL REUS

directe canal reus festa major

DIMECRES 12

10.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Hola Sant Pere! Els  alumnes  del  primer  cicle  de  les  escoles  de  la  ciutat  donen  la  benvinguda a la Festa Major amb un mosaic gegant de la Víbria. El resultat es podrà veure en directe per Canal  Reus TV i també durant tota la Festa Major. Organitza: Canal Reus TV. Col·labora: Regidoria d’Ensenyament i Política  Lingüística  Regidoria  de  Cultura.

17.30 h, a la SALA INFANTIL DE LA BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, Contes a Cau d’Orella: contes solidaris amb la participació de la Regidoria de Solidaritat.

18.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, conferència «La XIII Brigada Internacional i la companyia Botwin al Priorat», a càrrec de Josep Munté. Organitza: Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel (ARCCI).

18.30 h, a la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, club de lectura d’anglès: About a boy, de Nick Hornby.

19.30 h, a la SEU DE CARRUTXA (Travessera del c. Nou de Sant Josep, 10), debat obert sobre el present i el futur de la Festa Major, amb els seus principals agents socials i culturals per parlar sobre les necessitats que actualment la festa i com afrontar- les de cara al futur.

19.30 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, projecció de Fill de Caín, de Jesús Monllaó, dins el cicle «El Centre de Lectura i el cinema». Entrada lliure.

DIJOUS 13

11.00 h, a la SALA ANEXA DE  LA  BIBLIOTECA  XAVIER  AMORÓS,  A-Punt,  club  d’audició i  cultura  musical:  Les músiques de la Festa Major, a càrrec de Dani Carbonell.

De 17.30 a 21.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, Festa del Bàsquet al Carrer: activitats ludicoesportives amb motiu de Ciutat del Bàsquet Català Reus 2019.

17.30 h, a la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, La cotorra m’ha dit... Contes solidaris.

18.00 h, al TEATRE BRAVIUM, 9a Mostra dels alumnes (Nens 1 i Nens 2) del taller de teatre “Tots els dilluns del  món”  de Les  Artistes Locals. Preu: 3 €.

18.30 h, a la SALA ANEXA DE  LA  BIBLIOTECA  XAVIER  AMORÓS,  A-Punt,  club  d’audició i  cultura  musical:  Les músiques de la Festa Major, a càrrec de Dani Carbonell.

19.00 h, al VESTÍBUL DEL CENTRE DE LECTURA, inauguració de l’exposició de fotografies «Le jazz au bout des doigts» («Els dits del jazz»), de Sophie Le Roux. Organitza: Collège Français International de Reus Marguerite Yourcenar.

19.30 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, projecció d’Ascenseur  pour  l’èchafaud  (Ascensor  para  el cadalso), de Louis Malle. Organitza: Collège Français International de Reus Marguerite Yourcenar. Entrada lliure.

DIVENDRES 14

De 17.30 a 21.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, Festa del Bàsquet al Carrer: activitats ludicoesportives amb motiu de Ciutat del Bàsquet Català Reus 2019.

18.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, el Xiquet i la Xiqueta –Nanos de Reus–, presentaran el programa de la Festa Major d’enguany i el repartiran en cotxes antics tot fent el tomb de ravals, fins arribar a la plaça del Mercadal.

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, projecció del documental El silencio de los otros, d’Almudena Carracedo i Robert Bahar. Entrada lliure.

19.00 h, al  CENTRE CÍVIC  PONENT,  taller de ball  folk amb Joan Codina, per  aprendre a ballar el xotis  i el  vals  per a tots   els nivells.

19.30 h, al CARRER DE PERE ÒDENA, inauguració de l’Street Gallery 2019. Les protagonistes d’aquest any són les il·lustradores, amb un total de nou artistes que exposaran la seva obra en aquesta galeria a l’aire lliure. Activitat emmarcada dins el programa Llambordes del Departament de Joventut.

A partir de les 20.00 h, al CARRER DE SANT LLORENÇ, Sant Llorenç somriu. 6a edició de  la  festa-concert  amb  Sardina’s Golden Rule, Ràdio Reggae i diversos DJ.

20.30 h, al CENTRE  CÍVIC PONENT,  ball folk, amb la col·laboració dels  músics de  Vespres Folk  (escenari obert) i refrigeri  per compartir.

21.30 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, espectacle de dansa La força del vent, un  espectacle  de  dansa  coreografiat  per  Magda Borrull sobre la novel·la homònima de Marta Magrinyà. La  coreografia  pretén  endinsar-se  en  el  retrat  d'una  època a partir de tres elements principals del relat: la perspectiva de gènere, la tensió entre l’amor i el pecat  en  les  relacions entre  els personatges i  el  vent  com a element que  incideix en aquestes. A través de  la creació  d’imatges que  ens duen al Reus dels anys 50,  l'espectacle  condueix  l'espectador  a  reflexionar  sobre  situacions  universals.  Actuació  amb motiu de l’Any Roseta Mauri.

22.00 h, al CAMPANAR, concert de gralles. Alumnes  avançats  de  l’Aula  de  Sons  ens  anuncien  la  festa  d’una  manera molt especial, ja que hi ha dades que indiquen  que al voltant  del segle XV hi havia els ministrers  tocant  en “campanars, torres i cadafals” per anunciar festes i amenitzar actes.

DISSABTE 15

De 10.00 a 13.00 h, a la PLAÇA DE CATALUNYA, Pintura al Carrer. Elaboració d’un mural col·lectiu a partir de diferents tècniques pictòriques a càrrec de diversos artistes de l’Associació Pinzell Trempat de Reus.

10.00 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, plantada dels participants a la celebració del cinquè aniversari de la Cucafera.

11.00 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, fira d’activitats d’escoles amb motiu del cinquè aniversari de la Cucafera.

12.00 h, des de la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, cercavila del cinquè aniversari de la Cucafera, amb la participació del drac de l'escola Prat de la Riba, la geganta Pastoreta de la Salle, la geganta Montsant de l'escola Montsant i el Ball de Marcos Vicente acompanyats dels músics de l'Institut Pi del Burgar. Recorregut: carrer de la Presó, carrer de les Carnisseries Velles, plaça del Mercadal, carrer Major, carrer de les Peixateries Velles, carrer de l’Hospital, carrer de la Presó i plaça d’Evarist Fàbregas.

12.00 h, al MUSEU DE REUS (espai plaça de la Llibertat), visita guiada a l’exposició “Coses de Reus. Un viatge de la vila a la ciutat“. Imprescindible reservar entrada al telèfon 977 010 660, màxim de dues entrades per persona.

De 12.00 a 14.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, vermut solidari de l’Associació Malalts Mentals Francesc  Tosquelles,  actuació musical de Fito Luri i d'altres artistes, paradeta de l'entitat, rifa, xerrades d'entesos en la temàtica... amb l'objectiu de fer difusió sobre aquestes  afeccions  i recaudar  fons per  a seguir investigant-hi,  conscienciar  socialment i seguir donant suport als afectats     i les seves famílies. Organitza: Associació de Malalts Mentals Francesc Tosquelles.

12.00 h, a l’INSTITUT PERE MATA. Visita teatralitzada, concert i vermut. Per a públic general. Imprescindible reserva prèvia on line a: www.codoleducacio.com +info: tel. 977 327 362. Amb la col·laboració de Vermuts Miró i el suport de la Fundació Pere Mata i l’Ajuntament de Reus.

18.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, el Mercat al Mercadal arriba a la seva 20a edició. Aquest indret tan característic de la ciutat recupera l’activitat que el va fer més popular, el mercat antic; i ho fa de la mà del Bravium Teatre, l’Associació de Paradistes del Mercat Central de Reus i l’Associació Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona. El Mercat al Mercadal serà el context, entre d’altres, de la Diada a l’Antiga, on els Xiquets de Reus actuaran vestits d’època. “Agafeu el cistell i veniu a comprar a dotzenes, a grapats, a grams i unces”.

19.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, concert de festa major amb peces per a 2 corals cantat a 8 veus a càrrec del Cor Mestral, dirigit per Núria Francino, i el Cor Nova Unió de Vila-seca, dirigit per David Molina, acompanyats per Glòria Coll al violoncel i Marc Torres al piano.

21.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, concert de Buhos i Els Catarres. El Festival de les Arts de Reus ens porta  dues  propostes que ompliran de música la plaça de la Llibertat: Buhos, present i futur del panorama  musical  català,  i  Els Catarres, grup únic, irrepetible i icònic, que ens presentaran els seus darrers treballs, La gran vida  Tots  els  meus principis, respectivament.

Festa Major

DIUMENGE 16

De 9.00 a 10.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, concentració i posterior sortida del XXIII Ral·li de Cotxes Històrics Costa Daurada. Organitza: Biela Club 600 Clàssics Històrics de Reus.

10.30 h, a l’AVINGUDA DE PRAT DE LA RIBA (a l’alçada del Mercat Central), sortida de la 57a Volta Ciclista a la província        de Tarragona. Activitats d’animació fins a l’arribada dels participants, cap a les 12.15 h.

D’11.00 a 13.30 h, al PARC DEL FERROCARRIL, viatges amb trenet de 5 polzades per a xiquets i grans. Recorregut de 5 minuts pel circuit del parc ferroviari. Preu: 1,50 €. Organitza: Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus.

11.00 h, a la PLAÇA DEL TEATRE, vermut musical, amb concurs de fideuà.

19.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, 58è Concurs de Colles Sardanistes. Enguany  puntuable  per  a  Campionat  de  Catalunya de Colles Veteranes i per al Campionat Territorial de les Comarques Tarragonines i Lliure. Hi participen colles d’alevins, infantils, juvenils, grans i veterans. Al final, sardanes per al públic. Organitza i coordina: Patronat Sardanista de Reus, amb l’actuació de la Cobla Reus Jove.

19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA,  representació  del  musical  de  petit  format  SelfiePreu:  14 general,  12  anticipada  general, 10 Carnet Jove de l’Ajuntament de Reus, 8 € soci de l’entitat.

DILLUNS 17

18.30 h, a la SALA ANEXA DE LA BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, Club de poesia: El Romanço d’Anna Tirant, de Josep Pedrals.

18.30 h, a la SALA D’ACTES  DEL CASAL DE LES  DONES, cinefòrum amb  la  projecció de  L’Animale, Mostra FIRE, Festival      de Cinema de Temàtica LGBT. Col·labora: Col·lectiu H2O.

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, projecció de l’audiovisual Vietnam, el drac amable, dins el cicle «Vitajant amb en Santi Nogués».

festa major

DIMARTS 18

De 10.00 a 13.00 h, a l’Hospital Universitari de Sant Joan, Biblioteca sobre Rodes.

18.30 h, a la SALA ANNEXA DE LA BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, Club de lectura B: Algú, d’Alice Mc Dermott.

18.30 ha la SALA  EMILI  ARGILAGA  DEL CENTRE DE LECTURA,  conferència  «A les armes,  camarades!  La dona  a la Guerra Civil»,   a càrrec de Joan Navais, historiador, dins el cicle «Guerra i postguerra al territori».

19.00 h, a la PLAÇA DE LA PATACADA, Nova Moixiganga de Reus: presentació de  figures  acrobàtiques.  La Nova  Moixiganga  de Reus és un projecte impulsat des de Reus Circ Social  per recuperar  la tradició acrobàtica a la ciutat i enriquir-la  amb aportacions  que reflecteixin la diversitat del nostre teixit social.

19.30 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, conferència «Destrosses a la Guerra Civil i Servicio Nacional de Regiones Devastadas y reparacions», a càrrec de Josep Fàbregas, historiador i professor de la URV, dins el  cicle  «Guerra  i postguerra al territori».

20.00 h, a la SALA FORTUNY del CENTRE DE LECTURA, inauguració de l’exposició «#miradaonirica, olis  sobre  tela»  de Josep  M.  Gort. L’exposició es podrà visitar fins al 13 de juliol.

DIMECRES 19

De 16.00 a 19.00 h, al Mas Pintat, Biblioteca sobre Rodes.

16.00 h,  al CASAL CÍVIC REUS - LA RAMBLA  (riera d’Aragó, 11),  projecció de  Ballant la vida,  dins la campanya «Per un    Bon Tracte a les Persones Grans», presentada per la Fundació "la Caixa".

17.30 h, a la SALA INFANTIL DE LA BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, Contes de Festa Major, a càrrec del personal de la Sala Infantil.

18.30 h, a la SALA ANNEXA DE LA BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, Club de lectura A: L’Ordre del dia, d’Éric Vuillard.

19.30 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, projecció del documental Claude Debussy-Entre Quatre-z-Yeux, de Paul Smaczny. Entrada lliure.

DIJOUS 20

LA COCA AMB CIRERES

A les 9.30 i a les 16.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Al mateix temps, des de l’AJUNTAMENT, sortida en cercavila de la Mulassa i dels gegants per recórrer els carrers de la ciutat.

9.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades de la Mulassa i dels gegants per a tots els infants de les escoles, mentre mengen la típica coca amb cireres.

De 10.00 a 13.00 h, al Mas Carandell, Biblioteca sobre Rodes.

De 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

17.30 h, a la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, La cotorra m’ha dit... Contes de festa major.

17.30 h, a la BIBLIOTECA INFANTIL DEL CENTRE DE LECTURA, club de lectura juvenil, per a nens d’entre 11 i 14 anys, conduït per Marta Vidal.

19.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, arribada de la Mulassa i dels gegants, que  ens  oferiran  les  seves  ballades  al  so  de  la música  de les gralles  i el timbal.  Durant l’acte, degustació de coca amb cireres  per a tothom, amb la col·laboració del Col·lectiu   del Masclet i del Forn Sistaré.

19.30 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, presentació del programa per a sol·licitants d’asil a Reus, a càrrec d’Óscar Revilla, director del centre d’acollida CEAR de Reus.

20.00 h, a l’ARXIU MUNICIPAL, presentació del llibre Col·lecció de documents de la família de Joan Prim i Pratsa càrrec  de Daniel Piñol i Alfredo Redondo. Presentació a càrrec de Josep Sánchez Cervelló, degà de la Facultat de Geografia  i Història de la  URV.

20.00 h, al CARRER DE LA FONT, Bruixes a Reus, ruta teatralitzada al voltant de Joan Malet, un letal caçador de bruixes que va actuar a Reus l’any 1548. Preu: 3 €. Reserves: www.anseducacio.cat.

DIVENDRES 21

L’ASSAIG DEL SEGUICI

De 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

19.30 h, a LA PALMA, assaig del Seguici Festiu de la ciutat.  Els diferents  elements  del  Seguici  Festiu  faran  el darrer assaig  abans de les festes. Amb l’acompanyament musical de la Banda de la Festa Major. Col·labora: Borges.

19.30 h, al CENTRE CULTURAL EL CASTELL, espectacle Camins del paradís, un itinerari per l’obra poètica de Jacint Verdaguer, a càrrec del rapsode i intèrpret de tenora Valentí Maymó, amb dramatúrgia de Jordi Lara. Org. Colla Sardanista Rosa de Reus.

20.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, concert del cor Acords de Reus, que oferirà el seu repertori basat en musicals, amb música en directe. Entrada gratuïta.

20.00 h, al CAMPANAR, espectacle musical íntim. Acompanyats de la calidesa musical del cantautor reusenc Fito Luri, descobrirem una de les llegendes més impactants del campanar de Reus, i acabarem l’experiència degustant vi de la  DO Tarragona. Més informació: www.codoleducacio.com o al 977 327 362. Amb la col·laboració de la DO Tarragona i  de l’Ajuntament de Reus.

20.00 h, al CENTRE CÍVIC LLEVANT, projecció de cinema de muntanya, amb les pel·lícules guanyadores del 35è Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló. Organitza: Associació Excursionista Catalunya de Reus.

21.00 h, al CLAUSTRE DE L’INSTITUT SALVADOR VILASECA,  Vermusic  amb  Line  Up  Quintet  (jazz),  dins  el  cicle  de  concerts en espais singulars. Preu: 5 €, la recaptació dels concerts va destinada a la Lliga Contra el Càncer.  Venda  d’entrades: www.entradium.com.

21.00 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, concert amb el grup Els Fènix.

21.00 h, al PARC DE LA FESTA, Barraques de Festa Major.

21.30 h, al LOCAL DELS XIQUETS DE REUS (c. de Rosich 4-8), Assaig de Sant Pere.

Festa Major

DISSABTE 22

De 10.00 a 15.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, Sant Pere Solidari 2019, amb AFANOC, Banc de Sang i Teixits, RED*INK Baix Camp Valents de Sant Joan de Déu. Vermut amb ambientació musical, rifa solidària, tallers per a la canalla,activitats, elements del seguici festiu petit, concert, batucada, intervencions d’experts en càncer infantil... La recaptació  anirà destinada a la Casa dels Xuclis i als Valents de Sant Joan de Déu.

De 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

10.30 h,  des de l’AJUNTAMENT, sortida en  cercavila dels Nanos petits,  la Mulassa petita, els gegants  petits i l’Àliga petita.  A les 13.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, darreres ballades.

11.00 h, des de CAL MASSÓ, Cercavila del Ball de Vells de Valls i el Ball de Dames i Vells de Reus, amb motiu dels 10 anys de la recuperació del Ball de Dames i Vells de Reus.

11.30 h, a la PLAÇA DE LA PATACADA, representació del ball parlat del Ball de Vells de Valls.

12.00 h, a la PLAÇA DELS ARGENTERS i CARRER DEL VIDRE, representació del ball parlat de Dames i Vells de Reus.

12.00 h, des del CAMPANAR DE LA PRIORAL, Toc de Festa, que anuncia la vigília de la festivitat de Corpus.

12.00 h, al MUSEU DE REUS (espai plaça de la Llibertat), visita guiada a la col·lecció d’obres d’artistes locals. Imprescindible reservar entrada al telèfon 977 010 660, màxim de dues entrades per persona.

De 12.00 a 16.00 h, a la PLAÇA DE DAVID CONSTANTÍ, vermut electrònic amb Octavi Lobo i Nauzet Joany, creadors del Vermouth Electronic®, que durant aquests 11 anys s’ha consolidat com una de les festes diürnes més importants de la província. Organitza: Blondie Bar.

12.00 h, a la PLAÇA DELS ARGENTERS i CARRER DEL VIDRE, representació del Ball parlat de Dames i Vells de Reus.

12.30 h, al CENTRE D’ART CAL MASSÓ, Vermut satíric amb els balls de Vells de Valls i de Dames i Vells de Reus i cançó improvisada amb els Glosadors del Camp. Amb la col·laboració de Vermuts Miró.

17.30 h, des de la PLAÇA DEL CASTELL, Sketching tour, visita  guiada  per  descobrir  els  punts  més  emblemàtics  de  la ciutat i plasmar, en esbossos artístics, els més bells detalls arquitectònics. Activitat per a totes les edats. Cal que els participants portin bloc de dibuix, llapis, retoladors... Preu: 15 € adults i 6,5 € nens de 7 a 14 anys. Cal reserva prèvia a info@latevaruta.com o al 638 027 366. Organitza: La teva ruta.

18.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Diada Castellera de Sant Pere, amb els Castellers de la Vila de Gràcia, Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Reus.

18.00 h, des de CAL MASSÓ, cercavila amb els balls de Malcasats de  Vilafranca  i  de  Vilanova  i  la  Geltrú  i  el  Ball  de Dames i Vells de Reus.

18.30 h, des de la CASA RULL i pels carrers del nucli antic, cercavila del Canó de les Festes. Pólvora, música i sàtira per convidar a la festa.

18.30 h, a la PLAÇA DELS ARGENTERS i CARRER DEL VIDRE. Ball parlat de Malcasats de Vilafranca del Penedès.

19.00 h, des del CARRER DE SANT JOAN i pel centre de la ciutat, cercavila de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia. Recorregut: carrer de Sant Joan i tomb de ravals fins a la plaça  de  Prim,  on  tindrà  lloc  l’exhibició  de  lluïment.

19.00 h, a la PLAÇA DE SANT MIQUEL, representació del Ball parlat de Malcasats de Vilanova i la Geltrú.

19.30 h, al CARRER DE MARTÍ NAPOLITÀ, representació del Ball parlat de Dames i Vells de Reus.

20.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades de la Mulassa i dels gegants amb l’acompanyament musical de gralla, metall i percussió.

20.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, representació dels balls parlats de Malcasats de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Dames i Vells de Reus.

20.00 h, al jardí del RESTAURANT BELLA ITALIA DA GINO, presentació del llibre Dona Poesia, una antologia poètica de 12 escriptores de la zona de l’Ebre acompanyada per fotografies, que reivindica la veu de la dona ebrenca. Projecte conjunt de la JCI Terres de l’Ebre i Mar de Fora.

20.30 h, des del CAMPANARET, cercavila dels Bous de Foc, amb  la  participació  dels  Bous  i  la  Vedella  de  Foc,  que  passarà pel carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols i plaça del Mercadal.

21.00 h, al PARC DE LA FESTA, Barraques de Festa Major.

21.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació dels Bous de  Foc,  un  acte  de  bèsties  festives  amb  pirotècnia  que permeten, en les seves evolucions a la plaça, el joc, ruixant d’espurnes el públic  que  les  envolta.  Per  finalitzar  l’acte encesa conjunta amb la col·laboració del públic amb bengales infantils, que es repartiran abans de l’encesa.

21.30 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, representació de Diosas y elementos, espectacle de dansa tribal-fusió i tahitiana. Preu: 12 general, 10 anticipada general, 8 € soci de l’entitat.

Festa Major

DIUMENGE 23

EL FOC DE SANT JOAN - LA PROFESSÓ DE CORPUS

Durant el matí, PELS CARRERS per on passarà la professó, elaboració de catifes de flors, a càrrec de diverses entitats de la ciutat.

10.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, que anuncia la sortida dels gegants des de l’AJUNTAMENT, per recórrer els  carrers de la ciutat.

De 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.

D’11.00 a 13.30 h, al PARC DEL FERROCARRIL, viatges amb trenet de 5 polzades per a xiquets i grans. Recorregut de 5 minuts pel circuit del parc ferroviari. Preu: 1,50 €. Organitza: Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus.

12.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, celebració de la missa.

17.15 h, al SANTUARI DE MISERICÒRDIA, recepció de la Flama del Canigó i homenatge a la senyera. Per 49a vegada va  a càrrec del Patronat Sardanista.

17.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, rebuda i lectura del missatge de la Flama del Canigó, elaborat per Carme Forcadell. Seguidament, cercavila amb la Flama, portada amb relleus per nens i nenes  de  la ciutat,  amb  l’acompanyament  de  la  Cobla Reus. Recorregut: carrer de la Presó, carrer de les Carnisseries Velles, plaça del Mercadal,  carrer  del  Vidre,  carrer  de Llovera i plaça de la Llibertat.

18.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, arribada de la Flama del Canigó i encesa del peveter. Seguidament, el públic  podrà ballar la sardana “El País a l’Escola”, de Carles Santiago. A partir d’aquest moment, recollida del foc per part d’una trentena de delegacions i pobles de les nostres comarques, que dona cobertura a més de seixanta poblacions.

18.00 h, al CAMPANAR, al punt més alt del pinacle major, hissada de la bandera de Reus.

18.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, cercavila del gegant Carrasclet amb motiu de la Diada dels Països Catalans.

18.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, ballada de sardanes amb la Cobla Reus.

18.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, ofici religiós, celebració de la missa.

18.45 h, des de l’AJUNTAMENT, anada dels nanos, la Mulassa, els gegants i l’Àliga a la professó de Corpus.

19.30 h, a la PORTA DE LA PRIORAL, ball solemne curt de l’Àliga. Tot seguit, PROFESSÓ DE CORPUS. Toc General de Festa. Precediran la professó els nanos, la Mulassa, els gegants i l’Àliga. Encapçalaran el seguici religiós la creu processional, els representants de les confraries amb els penons i estendards, els nens i nenes que fan la primera comunió, l’escolania i la capella de cantors, el Santíssim sota tàlem, els vicaris i rectors de les parròquies i el prior. Tancaran la professó els fidels, cantant himnes eucarístics. En diferents indrets del recorregut, catifes florals i llançament de pètals de flors al pas de la Santíssim.

Recorregut: plaça de Sant Pere, carrer del Fossar Vell, raval de Sant Pere, carrer  de  Sant  Pere  Apòstol,  carrer  de  l’Hospital, carrer de la Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer de Monterols, plaça del Mercadal, carrer Major i plaça de Sant Pere.

20.45 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, fi de la festivitat de Corpus amb les darreres ballades dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l’Àliga.

20.45 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, lectura del missatge, breus parlaments i encesa de la foguera de Sant Joan a càrrec  del Sr. Isidre Guinjoan Aymemí, president del centenari Club Natació Reus Ploms, persona molt vinculada a la ciutat.

22.00 h, pels  CARRERS  DEL  CENTRE,  Cercavila  de  Foc de la Nit de Sant Joan, amb la participació  dels  Bous  i la Vedella  de  Foc, el Ball de Diables, el Ball de Diables Infantil, el Drac, el Drac petit, la Cabra petita, la Víbria i la Cabra. Recorregut: plaça del Mercadal, carrer Major, plaça de Sant Pere, carrer de les Peixateries Velles, carrer de l’Hospital, carrer de la Presó, carrer de Santa

Anna, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, carrer de Rosich, carrer d’en Vilar, carrer d’Aleus, carrer de Donotea, carrer del  Vidre i plaça del Mercadal.

22.00 h, al PARC DE LA FESTA, Barraques de Festa Major.

DILLUNS 24

EL PREGÓ

De 10.00 a 14.00 h, al CENTRE D’ART CAL MASSÓ, espai d’interpretació visual de la Festa Major, destinat a les famílies, amb projeccions d’audiovisuals que se centren en els elements festius, els balls i la música. Organitza: Centre d’Art Cal Massó.

18.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS,  espectacle  de titelles amb  Matito i la gota d’aigua. Matito  viu en un poble on  té una olivera a prop del riu. Malgrat el mal estat de l’aigua del riu, un empresari vol comprar l’olivera al Matito per substituir-la per una roda que extregui tota l’aigua amb l’objectiu de vendre-la. Així, el Matito i la resta de personatges hauran de decidir si vendre-la o treballar per una nova cultura de l’aigua. Espectacle emmarcat dins la campanya Som Aigua, en què es proporcionen eines per millorar les capacitats dels governs locals, transversalitzar la política de coope- ració al desenvolupament, posar en valor el paper dels municipis en la prestació dels serveis d’aigua i potenciar la feina de la societat civil. Espectacle promogut per Enginyeria Sense Fronteres.

18.30 h, des de la CASA RULL, sortida de la cercavila del Canó de les Festes. Música i canonades que anuncien la festa!

18.30 h, a la PLAÇA DE PRIM, actuació de l’Esbart Santa Llúcia, que ens  oferirà  una  exhibició  de  dansa  tradicional  catalana.

19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, cercavila del Bou de Reus amb motiu de la Diada dels Països Catalans.

19.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades dels Gegants i la Mulassa com a inici de la festa de la ciutat, amb l’acompanyament musical de Metralla.

19.30 h, a l’AJUNTAMENT, obertura de portes del Saló de Plens per assistir al pregó acompanyada musicalment pels Ministrers de Reus.

20.00 h,EN DIRECTE A CANAL REUS I CANALREUSTV.CAT - al SALÓ DE PLENS DE L’AJUNTAMENT, Pregó de la Festa  Major.  En  finalitzar,  lliurament  del  Tro  de  Festa  2019.  Durant el pregó es repartirà la postal de la Festa Major, número  42,  protagonitzada  en  aquesta  ocasió  per  Les  Completes.

Quan acabi el pregó, es farà la crida a la festa des del balcó de l’Ajuntament,  amb  l’acompanyament  musical  dels  Ministrers de Reus. Llavors s’encendrà la primera TRONADA. Seguidament, des del campanar, Toc General de Festa que anuncia l’inici de la Festa Major.

En finalitzar la Tronada, el pregoner iniciarà la Cercavila del Masclet amb el primer tast, des de la PLAÇA DEL MERCADAL. Novament, la cercavila agafa el caire de seguici amb la participació de diversos elements festius i diferents acompanyaments musicals, com Xim Xim Mig Grau i els Bandsonats. El Masclet no es repartirà gratuïtament, sinó que es podrà comprar als establiments durant tots els dies de la festa.

21.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, tradicional  concert  de  Festa  Major  de  l’Orfeó  Reusenc,  que  ens  oferirà  un repertori de diferents estils i autors.

22.00 h, a LA PALMA, XXI Trobada d’Havaneres, amb l’actuació dels grups de la ciutat Les Veus de Reus i Sopa de Peix. Degustació de rom cremat per a tothom.

23.00 h, al CENTRE D’ART CAL MASSÓ, show de DJ Pantoja, un trio de covers humorístic i  satíric  sense  vergonya.  Organitza: Centre d’Art Cal Massó.

DIMARTS 25

De 10.00 a 12.00 h, al MUSEU DE REUS (espai plaça de la Llibertat), CASAL TASTALAFESTA! Tallers per descobrir la Festa Major. Una proposta variada d’activitats i tallers per als més menuts de la família. Infants de 4 a 10 anys.  Imprescindible reserva prèvia on line a: www.codoleducacio.com +info: tel. 977 327 362. Amb el suport del Museu de Reus.

De 10.00 a 14.00 h, al CENTRE D’ART CAL MASSÓ, espai d’interpretació visual de la Festa Major, destinat a les famílies, amb projeccions d’audiovisuals que se centren en els elements festius, els balls i la música. Organitza: Centre d’Art Cal Massó.

13.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, concert vermut amb Julivert,  que  oferirà  un  repertori  de  música  popular  i  de  taverna que combina cultura,  música, diversió  i reivindicació.  La  seva  proposta es basa  en el cant  de  versions ballables  en català, occità, euskera i castellà de grups i artistes com Sisa, Lluís Llach, Skatalà,  Esquirols,  Nadau, Mikel Laboa,  La  Trinca, Paco Ibáñez, Maria del Mar Bonet, etc. Col·labora: Vermuts Miró i Patates Laurie.

De 18.00 a 20.30 h, a la PLAÇA DE SANT PERE, Aixeca el teu gegant. La Colla Gegantera us  ofereix  la  possibilitat  de posar-vos sota un gegant i aixecar-lo. Donatiu d’1 €, que es destinarà a la fundació Noelia. Organitza: Colla Gegantera.

De  18.00 a 20.30 h,  a la PLAÇA DE SANT PERE,  Dóna el teu xumet a  la  Mulassa!  Si ja ets gran  i vols deixar  el teu xumet   en bones mans, aprofita-ho i dona’l a la Mulassa. Organitza: Colla Gegantera.

18.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, espectacle de teatre màgia i circ amb Antipasti. Un curiós restaurant de carrer de menjar italià, regentat per dos cuiners molt especials: el xef Marcelo Mascarpone i el seu ajudant Pepino. Arribats directament de Nàpols, cuinaran pasta, faran malabars amb tomàquets, rebots amb mandonguilles, equilibris amb pizzes, jocs de màgia amb els fogons, curses amb Vespa, ritmes amb olles... La seva cuina és tot un espectacle, tot i que potser el final acabi en desastre. Sigueu valents i reserveu taula a l’Antipasti. Buon appetito!!!

18.30 h, des de la CASA RULL, sortida de la cercavila del Canó de les Festes. Música i canonades que anuncien la festa!

19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, Correbanyes, correbars del Bou, amb els gegants de l’Institut Pere Mata i l’acompanyament musical  de Bandsonats. Recorregut: carrer de Martí Napolità, carrer de Santa  Anna, carrer del Fossar  Vell, carrer de la Mar, plaça del Mercadal, carrer d’Aleus, carrer de Rosich i plaça de la Farinera.

19.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, concert a càrrec de la Orquestra Internacional Maravella, que ens oferirà un ampli ventall de peces clàssiques i un gran espectacle.

De 20.30 a 23.30 h, al GAUDÍ CENTRE, nit de portes obertes per a tots els ciutadans, amb motiu de  l’aniversari  del naixement d’Antoni Gaudí. Aprofiteu aquesta nit per veure d'una manera diferent i singular el centre, on diferents personatges recrearan escenes de la vida d'Antoni Gaudí, a càrrec de la Gata Borda.

21.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, Varietées de Sant Pericu. Bravium Teatre ens ofereix i coordina un espectacle amb diferents exhibicions de música, dansa, teatre, màgia, humor, etc., que es barregen en actuacions sorprenents  i esbojarrades. Espai amb capacitat limitada.

21.00 h, a la PLAÇA DE LA FARINERA, final del Correbanyes amb la Nit de Banyes, amb els PD Lo Puto Cat i Andròmina.

22.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, ball de gala amb la Orquestra Internacional Maravella.

23.00 h, al CENTRE D’ART CAL MASSÓ, concert d’Electrogralla. Roger Andorrà (mestre, músic, musicòleg i  compositor sallentí) parteix d’una sola gralla connectada a uns pedals electrònics per presentar aquest nou projecte  que  porta  l’essència de la gralla vuitcentista cap a la música actual.

DIMECRES 26

ELS CÓSSOS

De 10.00 a 12.00 h, al MUSEU DE REUS (espai plaça de la Llibertat), CASAL TASTALAFESTA! Tallers per descobrir la Festa Major. Una proposta variada d’activitats i tallers per als més menuts de la família. Infants de 4 a 10 anys. Imprescindible reserva prèvia on line a: www.codoleducacio.com +info: tel. 977 327 362. Amb el suport del Museu de Reus.

De 10.00 a 14.00 h, al CENTRE D’ART CAL MASSÓ, espai d’interpretació visual de la Festa Major, destinat a les famílies, amb projeccions d’audiovisuals que se centren en els elements festius, els balls i la música. Organitza: Centre d’Art Cal Massó.

D’11.00 a 13.00 h, al GAUDÍ CENTRE, Observem, escoltem i toquem en família el Gaudí Centre!, visita familiar al Gaudí Centre. Imprescindible reserva prèvia al telèfon 977 010 670 o a infoturisme@reus.cat. Preu: 5 € per a adults i nens.

13.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, concert vermut amb FanFarra, ambl’espectacle Fem farra. Preocupats per la poca quantitat de fanfares que toquin en català, aquesta tropa s’ha proposat  fer  sonar  els  grans èxits  de la nostra  música  d’una manera fresca i festiva. Amb «El Patumaire», «El meu  avi»  o  l’última cançó de moda, juguen  a fer-nos  ballar,  can- tar i, per què no, fer un beure amb els amics o amb qui acabis de conèixer. Col·labora: Vermuts Miró i Patates Laurie.

18.30 h, des de la CASA RULL, sortida de la cercavila del Canó de les Festes. Música i canonades que anuncien la festa!

18.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, animació infantil a càrrec de Parranda amb l’espectacle El Batibull de la festa Major. Jocs, danses, contes i molta animació que fem els actes d’una festa major catalana: exhibició de gossos d’atura,

sant ofici, cercavila folklòrica, partits de solters contra casats, castellers, correfoc i un seguit d’actes característics en mol-   tes poblacions del país. Hi veureu què, com i amb qui fem aquesta gran, esbojarrada i fantàstica Festa Major... quin bati- bull!!!

19.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, els Cóssos, vuitè torneig de jocs tradicionals entre equips dels elements festius de la ciutat. Els jocs que formaran part de la competició són les bitlles, les curses de sacs, les carreres de cintes i el pal ensabonat. D’aquesta manera, Reus recupera i crea les curses o cóssos, un dels actes més característics que havia tingut la Festa Major de Sant Pere durant el segle XIX.

19.00 h, a la PLAÇA DE PRIM, ballada de  sardanes  de  Festa Major amb la Cobla Pare  Manyanet. Organitza:  Colla Sardanista  Rosa de Reus.

19.30 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, projecció de Yo soy la Juani, de Bigas Luna, dins el cicle «El Centre de Lectura i el cinema». Entrada lliure.

21.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, Varietées de Sant Pericu. Bravium Teatre ens ofereix i coordina un espectacle amb diferents exhibicions de música, dansa, teatre, màgia, humor, etc., que es barregen en actuacions sorprenents  i esbojarrades. Espai amb capacitat limitada.

22.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, humor, ball, màgia i música a La Revista 2019, amb Acompañame a la Revista.

22.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, concert a càrrec la Banda de Fer l’Índiu i la Banda Simfònica de Reus, com a preàmbul de La Nit de Fer l’Índiu.

23.30 h, des de l’AJUNTAMENT, inici de la cercavila de La Nit de  Fer  l’Índiu.  L’Àliga  i  els  gegants  Indis  pujaran  en  cercavila fins al Campanaret per recollir l’element convidat d’aquest any, els Nanos, amb motiu del  seu  cinquantè  aniversari. Passarà per carrer de Monterols, plaça de Prim, carrer de Llovera (fins al Campanaret), i baixada pel carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols, plaça del Mercadal i Ajuntament.

A continuació, a la PLAÇA DEL MERCADAL, per acabar la Nit de Fer l’Índiu, ball de gralles  a  càrrec  de  Canya  d’Or.  Organitza: Colla Gegantera i CRAC.

DIJOUS 27

LA FESTA MAJOR PETITA

De 10.00 a 12.00 h, al MUSEU DE REUS (espai plaça de la Llibertat), CASAL TASTALAFESTA! Tallers per descobrir la Festa Major. Una proposta variada d’activitats i tallers per als més menuts de la família. Infants de 4 a 10 anys. Imprescindible reserva prèvia on line a: www.codoleducacio.com +info: tel. 977 327 362. Amb el suport del Museu de Reus.

De 10.00 a 14.00 h, al CENTRE D’ART CAL MASSÓ, espai d’interpretació visual de la Festa Major, destinat a les famílies, amb projeccions d’audiovisuals que se centren en els elements festius, els balls i la música. Organitza: Centre d’Art Cal Massó.

De 10.30 a 13.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, Farcell de Jocs Tradicionals. Una cinquantena de jocs populars on petits i grans s’ho passaran d’allò més bé. Bitlles, xarranca, pesca major, xanques, laberints, menja-boles, baldufes, ane- lles, joc de la granota i molts més.

D’11.00 a 13.00 h, al GAUDÍ CENTRE, Observem, escoltem i toquem en família el Gaudí Centre!, visita familiar al Gaudí Centre. Imprescindible reserva prèvia al telèfon 977 010 670 o a infoturisme@reus.cat. Preu: 5 € per a adults i nens.

13.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, concert vermut amb La  Típica,  La Banda de la Festa Major de Vilafranca,  un projecte  que actualitza les músiques de la festa major vilafranquina, cançons amb les músiques pròpies dels balls del seguici de Vilafranca interpretades a ritme de cúmbia, jota, funk, tumbao o música disco, entre  altres,  arranjades  per  diferents músics de prestigi. Col·labora: Vermuts Miró i Patates Laurie.

13.30 h, al CASAL CÍVIC REUS – LA RAMBLA (riera d’Aragó 11), Paella de Bou i Arròs. Preu: 5,70 €. Cal reservar taula trucant prèviament al 977 302 490. Organitza: Casal Cívic Reus La Rambla.

De 17.00 a 20.00 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, Farcell de Jocs Tradicionals. Una cinquantena de jocs populars on petits i grans s’ho passaran d’allò més bé. Bitlles, xarranca, pesca major, xanques, laberints, menja-boles, baldufes, ane- lles, joc de la granota i molts més.

17.00 h, a la PLAÇA DEL  TEATRE,  ball complet i parlaments del Ball de Marcos  Vicente, el Ball de Gitanes petit i  el Ball        de Pastorets petit.

17.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets, fins a les 22.30 h.

17.15 h, a la PLAÇA DE SANT PERE, representació dels parlaments del Ball de Gitanes petit i el Ball de Pastorets petit.

17.30 h, a la BIBLIOTECA INFANTIL DEL CENTRE DE LECTURA, Explica’m un conte, conte i taller per a nens i nenes d’entre 6 i 9 anys, a càrrec de Marta Vidal.

18.00 h, des del CAMPANAR, Toc de la Festa Major Petita per anunciar la sortida del Seguici Petit, a càrrec dels Ràngers i Noies Guia dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat.

Al mateix temps, des de l’AJUNTAMENT, inici de la cercavila del Seguici Petit, amb  la  participació  del  Ball  de Diables Infantil, el Drac  petit, la Cucafera, el Basilisc petit, el Lleó petit, els Nanos petits, la Mulassa  petita, els Vitxets,  Moros i    Indis petits, el Ball de Marcos Vicente, el Ball de Pastorets petit, el Ball de Cercolets petit, el Ball de Bastonets de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Prims petit, el Ball de Valencians petit, el  Ball  de  Mossèn  Joan  de  Vic petit,  el  Ball  de  Gitanes petit, l’Escola de Bastons de l’Orfeó Reusenc, la Canalla dels Xiquets de Reus, l’Àliga petita i la Banda de Música del Pare Manyanet.

Recorregut: plaça del Mercadal, carrer Major, plaça de Sant Pere, carrer  de les Peixateries  Velles,  carrer  de l’Hospital, carrer de la Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, plaça  de Prim, carrer  de Monterols i  plaça del Mercadal.

18.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, berenar popular, gentilesa de Borges.

18.30 h, al balcó  de la CASA RULL,  penjada de la bandera  de l’arc de Sant Martí amb motiu del Dia per l’Alliberament          de Lesbianes, Gais, Homes i Dones Transsexuals i Bisexuals. A continuació, al  JARDÍ  DE  LA  CASA  RULL,  lectura  del  manifest i representació de The Shameless Hour, a càrrec  de la  Companyia  Theatron.  Organitza:  H2O  Col·lectiu,  LGTB del Camp de Tarragona.

19.00 h, a  la  PLAÇA  DE  PRIM,  ballada  de  sardanes de Festa  Major amb la Cobla Reus Jove. Organitza: Colla Sardanista Rosa  de Reus.

19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, cercavila del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

19.00 h, a la SALA DE PROJECCIONS DEL CENTRE DE LECTURA, club de lectura de novel·la negra: S de silenci, de Sue Grafton.

19.30 h, a la PLAÇA DE SANT MIQUEL, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vellls.

20.15 h, al CARRER DE MARTÍ NAPOLITÀ, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vellls.

21.00 h, a la PLAÇA DE LA PATACADA, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vellls.

21.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, Varietées de Sant Pericu. Bravium Teatre ens ofereix i coordina un espectacle amb diferents exhibicions de música, dansa, teatre, màgia, humor, etc., que es barregen en actuacions sorprenents  i esbojarrades. Espai amb capacitat limitada.

21.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, exhibició de dansa a càrrec de les escoles que formen la Coordinadora de Dansa de Reus: Artis-Fraga, Centre de Lectura i Núria Díez.

21.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, sopar popular de bou i arròs, el plat tradicional de la Festa Major, i a les

22.30 h,  ball de revetlla a càrrec de l’Orfeó Reusenc amb els grans hits de la música  de sempre i d’ara. Una banda de   músics i l’Orfeó junts per fer festa i no parar de ballar. Organitza: el Bou de Reus, amb  la col·laboració d’Arròs Montsià,    Casa Borrull, Cal Pere Fruites i Verdures i Forn Cabré.

21.45 h, al CARRER DEL VIDRE, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vellls.

23.00 h, al FOSSAR VELL, als peus del campanar. El Tomet de Sant Ganxet. Organitza: Tronats de Reus.

DIVENDRES 28

LA VIGÍLIA / LES COMPLETES

9.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, a càrrec dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia.

9.00 h, des de l’AJUNTAMENT, sortida de la  cercavila dels Gegants, la Mulassa, els Nanos i l’Àliga  per recórrer els carrers        i places de la ciutat.

De 10.00 a 12.00 h, al MUSEU DE REUS (espai plaça de la Llibertat), CASAL TASTALAFESTA! Tallers per descobrir la Festa Major. Una proposta variada d’activitats i tallers per als més menuts de la família. Infants de 4 a 10 anys. Imprescindible reserva prèvia on line a: www.codoleducacio.com +info: tel. 977 327 362. Amb el suport del Museu de Reus.

D’11.00 a 13.00 h, al GAUDÍ CENTRE, Observem, escoltem i toquem en família el Gaudí Centre!, visita familiar al Gaudí Centre. Imprescindible reserva prèvia al telèfon 977 010 670 o a infoturisme@reus.cat. Preu: 5 € per a adults i nens.

12.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, que ens anuncia la vigília de la festivitat.

13.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, concert vermut amb la Banda de la Festa Major. Versions de les peces musicals del nostre seguici portades a l’escenari amb una orquestra de músics locals i una posada en escena original i despreocupada. Col·labora: Vermuts Miró i Patates Laurie.

17.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa.

17.00 h, des de l’AJUNTAMENT, cercavila dels Gegants, els Nanos i l’Àliga.

De 18.00 a 24.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets.

18.00 h, des del JARDÍ DE LA CASA RULL, cercavila i parlaments del Ball de Gitanes i del Ball de  Pastorets.  Representació dels parlaments satírics sobre temes actuals, culturals i de la ciutat amb les danses dels respectius balls. A les 18.00 h, balls amb parlaments al Jardí de la Casa Rull, cercavila pel carrer de Sant Joan fins a la plaça  de Prim  (balls amb parlaments), cercavila pels carrers del Vidre, de Donotea i d’Aleus fins a la plaça de la Farinera. A la mateixa hora, pels CARRERS DEL NUCLI ANTIC, cercavila del Lleó.

18.15 h, a la PLAÇA DE DAVID CONSTANTÍ, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vellls.

19.00 h, a la PLAÇA DE LA FARINERA,  ronda de  balls  amb  parlaments a càrrec  dels  balls  de  Dames  i  Vells,  de Gitanes  i de Pastorets.

19.45 h, al CARRER DEL VIDRE, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vellls.

20.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, el Seguici Festiu de la ciutat amb el Ball de Diables, el Ball de Pere  Joan  Barceló,  la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants,  el  Carrasclet,  el  Ball  de  Pastorets,  el  Ball  de  Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de  Prims, el Ball de  Valencians, el Ball de Bastons de  l’Esbart      Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de  Bastoners  de  l’Orfeó  Reusenc,  els  Xiquets  de  Reus i l’Àliga, ens oferiran els seus balls, danses i castells.

20.15 hEN DIRECTE A CANAL REUS I CANALREUSTV.CAT -  des de la PLAÇA DEL MERCADAL, inici de l’anada a Completes del Seguici Festiu.

Simultàniament, des del CAMPANAR, Toc General de Festa.

20.45 h, a la PORTA DE L’AJUNTAMENT, ball solemne curt de l’Àliga com a salutació a les autoritats.

21.00 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, anada a Completes de la Corporació Municipal. Hi són convidats els alcaldes   i el president del Consell Comarcal del Baix Camp, precedits per la Bandera de la Ciutat, els macers i els guardadors de la Tronada, amb l’acompanyament musical de la Banda Simfònica de Reus.

21.15 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, Solemne Ofici de Completes. Obertura de  l’arca  de l’altar  major,  on  es  guarda  du-  rant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el pri-      or, l’alcalde i un dels preveres de l’Arxiprestat. Antigament, era  custodiada  pel  síndic  de la Comunitat de Preveres.  Du- rant la celebració es podran escoltar els “Goigs de Sant Pere”, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la prioral.

Tot seguit, Toc General de Festa, tornada del seguici i tradicional  pilar  caminant de  la  colla  castellera dels  Xiquets  de Reus, des de la prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels Gegants i del bestiari.

Quan finalitzin les ballades, encesa de la TRONADA. A continuació, castell de focs plantat al mig de la plaça, que recupera la forma dels espectacles pirotècnics del passat, més artesanals i de proximitat, amb jardineres als fanals, rodes, focs fixos i giratoris, i altres artificis. Un singular espectacle que tindrà acompanyament musical en viu per retrobar un costum antic propi de les festes i solemnitats més importants.

Un cop acabada l’anada a Completes, sopar popular, ofert conjuntament  pel Casal  Despertaferro  i els Xiquets  de Reus,  al  carrer de Rosich i al carrer de Martí Napolità. Preu: anticipat 8 €, mateix dia 10 €, infantil 5 €.

24.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, gran revetlla de Sant Pere amb l’Orquestra Metropol.

24.00 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, revetlla jove amb la Ghetto Orchestra i Albercocks.

24.00 h, a LA PALMA, 28a Nit de Marxa.

24.00 h, al PASSEIG DE MATA, revetlla Go Fabri Open Air Festival Sant Pere 2019.  Gaudeix de la millor festa a l’aire lliure  amb l’equip de La Fàbrica i els seus DJ Samuel Löbz, Máximo Valentino, Sr.  Marshall  i  un  convidat  molt  especial.  Organitza: La Fàbrica i Bella Itàlia da Gino.

festa majro

DISSABTE 29

SANT PERE

7.00 h, pel NUCLI ANTIC, matinades tronades, a càrrec de membres i tabalers del Ball de Diables.

7.00 h, matinades galejades del Ball de Pere Joan Barceló.

8.00 h, pel NUCLI ANTIC, tradicionals matinades, a càrrec dels diferents grups de grallers de la ciutat.

8.00 h, pel NUCLI ANTIC, matinades amb la Banda Verge de Misericòrdia.

8.00 h, a DIFERENTS ESTABLIMENTS, esmorzars de forquilla.

9.00 h, des de l’AJUNTAMENT, 29 avisos pirotècnics per despertar Reus.

9.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa i des de  l’AJUNTAMENT  sortida dels  Gegants  per  recórrer  els carrers  i les  places  de la ciutat.

De 9.30 a  14.00 h, la PRIORAL DE SANT PERE restarà oberta per a  la  veneració, devoció  i pregària  del bust reliquiari de  Sant Pere, llevat de les hores de culte.

A les 10.00 i a les 12.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, celebració de la missa.

De  10.00 a  12.30 h,  al CAMPANAR,  visites al  campanar a càrrec dels Campaners. Entrada per estricte ordre de cua.  Preu:   1 €/persona. El pagament s’ha de fer en efectiu a l’entrada del campanar. Es prega entregar l’import exacte.

10.15 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia.

11.00 h, EN DIRECTE A CANAL REUS I CANALREUSTV.CAT - a la PLAÇA DEL MERCADAL, TRONADA i actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat. Prèviament a l’actuació de lluïment del seguici, podrem gaudir del Bou enflocat, una antiga tradició de Reus i de diversos punts d’Europa que consisteix en guarnir un bou amb flors i cintes en motiu d’una festa assenyalada.

13.00 h, EN DIRECTE A CANAL REUS I CANALREUSTV.CAT - a la PLAÇA DEL MERCADAL, quan finalitzi el seguici, exhibició castellera  a càrrec dels Xiquets de Reus.  Els de la camisa avellana volen fer, un any més, la seva millor actuació en solitari portaran  a  plaça el  tradicional  pilar  al  balcó. L’ajuda de tota la ciutat serà benvinguda per fer realitat els castells de la colla.

17.30 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa i anada a l’Ofici de les autoritats municipals en corporació, acompanyades dels grups festius de la ciutat.

De 18.00 a 24.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets.

18.30 h, a la PRIORAL DE  SANT  PERE,  solemne  missa  concelebrada, presidida pel prior  Mn.  Joan Anton  Cedó,  assistit  pels preveres de l’Arxiprestat, amb l’acompanyament musical de l’Orfeó Reusenc, la coral l’Encís i l’orgue de la prioral.    Quan la imatge de Sant Pere surti per la porta de la prioral, l’Àliga farà el seu ball solemne curt.

18.45 h, des del FOSSAR VELL, arrencada del seguici dels grups festius de la ciutat.

19.30 h, EN DIRECTE A CANAL REUS I CANALREUSTV.CAT (a partir de les 20 h) - pels CARRERS DEL CENTRE, inici de la  PROFESSÓ  SOLEMNE,  amb la  creu  i els cirials,  la capella  de  cantors,  el  bust reliquiari de Sant Pere sota tàlem, vicaris, rectors, prior i arquebisbe, els Ministrers de la Ciutat, la Bandera de Reus,     els macers, les autoritats, la Guàrdia Urbana de gran gala i, tancant la professó, la Banda Simfònica de Reus. Quan el  reliquiari de Sant Pere iniciï la baixada del Fossar Vell, repic de les campanes amb el Toc General de Festa  i  avisos pirotècnics. Quan la imatge de Sant Pere arribi a la plaça del  Mercadal, espectacular  ballada de tots  els  grups  festius.  Quan la imatge se situï al davant de l’Ajuntament, esclatarà la darrera TRONADA de la Festa Major.

A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la prioral i, quan arribi a  la porta,  gran esclat  de festa  i tronada   aèria. Un cop la imatge torni a l’urna de l’altar major de la prioral, es procedirà a guardar-la amb  les tres  claus que  custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres, fins a l’any vinent.

En acabar, tornada festiva a la PLAÇA DEL MERCADAL. Últimes  ballades,  encesa  de  la  Víbria  i  el  Drac  i  carretillada de Sant Pere a càrrec del Ball de Diables, que posarà punt final a la festa de Sant Pere d’enguany.

24.00 h, al CENTRE D’ART CAL MASSÓ, la Festa Major continua a Cal Massó!  Ball de gralles a càrrec de Ganxets, Grallers     del Baix Camp. Vine a ballar cançons mítiques al so de les gralles dels Ganxets! I tot seguit,  concert  amb  DJ  Ceba! Organitza: Centre d’Art Cal Massó.

DIUMENGE 30

D’11.00 a 13.30 h, al PARC DEL FERROCARRIL, viatges amb trenet de 5 polzades per a xiquets i grans. Recorregut de 5 minuts pel circuit del parc ferroviari. Preu: 1,50 €. Organitza: Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus.

De 12.00 a 16.00 h, a la PLAÇA DEL TEATRE, L’electro-vermut de Sant Pere 2019. Organitza: Associació Vermuts i Rialles.

De 12.00 a 16.00 h, a la PLAÇA DE DAVID CONSTANTÍ, vermut electrònic a càrrec de DJ Ecléctico, amb el repertori habitual del Blondie (música dels anys vuitanta i d’ara). Organitza: Blondie Bar.

19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, representació de ¡Qué locura de familias!, a càrrec de la Companyia Julio Vilaplana de Salou. Preu: general 9 €, soci de l’entitat 7 €,Carnet Jove i CNL i acompanyant de soci 8 €.

21.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, mostra de hip-hop al carrer a càrrec dels grups d’aquesta especialitat de les diferents escoles de dansa que formen la Coordinadora de Dansa de Reus.

21.00 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, Ana Belén en concert. La veu d’Ana Belén acarícia la música a Vida, el seu primer àlbum amb cançons inèdites en 11 anys: una col·lecció de composicions d’un desbordant optimisme que interpreta amb el coratge i la sensibilitat que la caracteritzen. És l’Ana Belén de sempre amb música d’ara, una equació que no pot fallar.

 

ALTRES ACTIVITATS

Dissabte 15 de juny, a les 12.00 h

Visita teatralitzada, concert i vermut a l’Institut Pere Mata. Per a públic general. Imprescindible reserva prèvia on line a: www.codoleducacio.com +info: tel. 977 327 362. Amb la col·laboració de Vermuts Miró i el suport de la Fundació Pere Mata i l’Ajuntament de Reus.

Dimecres 26, dijous 27 i divendres 28 de juny, d’11.00 a 13.00 h

Al GAUDÍ CENTRE, Observem, escoltem i toquem en família el Gaudí Centre!, visita familiar al Gaudí Centre on descobrirem els personatges i els trets més essencials de la vida de Gaudí través  d’un  joc  d’empatia, on  es  coneixerà  l’arquitecte,  tot   potenciant els aspectes més rellevants de la seva vida i obra, i es realitzarà un taller artístic relacionat amb l’obra de Gaudí. Imprescindible reserva prèvia al telèfon 977 010 670 o a infoturisme@reus.cat. Preu: 5 € per a adults i nens.

Els dies 25, 26, 27 i 28 de juny, al MUSEU DE REUS (espai plaça de la Llibertat), CASAL TASTALAFESTA! Tallers per descobrir la Festa Major. Una proposta variada d’activitats i tallers per als més menuts de la família. Infants de 4 a 10 anys. Horari: de 10 a 12 h. Imprescindible reserva prèvia on line a: www.codoleducacio.com +info: tel. 977 327 362. Amb el suport del Museu de Reus.

Dissabte 29 de juny, a partir de les 9.30 h i durant tot el dia

A la SALA POLIVALENT DEL REUS DEPORTIU, II Torneig d'Escacs de Sant Pere. Obert a tothom. Més informació i inscripcions a lolomoreno75@hotmail.com. Organitza: Secció d’Escacs del Reus Deportiu.

De l’1 de juny al 30 de setembre

Visites al Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata.

De dilluns a dissabte d'11.00 a 14.00 i  de  16.30  a  18.30  h.  Diumenges i  festius  d’11.00  a  14.00  h.  Descobreix  una  de les obres més importants del modernisme europeu, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.  www.reuspromocio.cat. Entrada general 6 €, entrada reduïda 4 €.

De l’1 de juny al 30 de setembre

Visites al campanar de l'església de Sant Pere, des d'on podràs contemplar les magnífiques vistes de Reus i dels seus voltants. Les visites al campanar es podran veure afectades pels diferents tocs de campanes amb motiu de les festes de Sant Pere. Consulteu amb l'Oficina de Turisme els horaris, 977 010 670. De dilluns a dissabte d'11.00 a 14.00 i de

17.00 a 19.00 h. Diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h. Entrada general 2 €, entrada reduïda 1 €.

De l’1 de juny al 30 de setembre Visites al Gaudí Centre.

De dilluns a dissabte laborables, de 10.00 a 20.00 h, i diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 h.  Visita  el  centre  d'interpretació dedicat a l'arquitecte Gaudí i descobreix la nova exposició dedicada al Modernisme de Reus i a l'obra de l'arquitecte Domènech i Montaner. www.gaudicentre.cat. Entrada general 9 €,  entrada  reduïda  5  €  (visita  amb  audioguia).

De l’1 de juny al 30 de setembre

Visites a la Casa del Vermut i del Vi, ubicada a l’Estació Enològica.

Divendres i dissabtes laborables, d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 19.00 h. Diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h. Coneix la      Casa del Vermut i el Vi, un nou centre  d’inspiració enoturística  ubicat a la planta  baixa  de  l’Estació Enològica (pg. de  Sunyer 4-6).

EXPOSICIONS

Museu de Reus, espai plaça de la Llibertat “Coses de Reus. Un viatge de la vila a la ciutat“

Del 31 de maig al 14 de juny Biblioteca Pere Anguera

Exposició de treballs de final de curs de batxillerat artístic i visual de l’Institut Gabriel Ferrater

Del 3 al 17 de juny Arxiu Municipal

Exposició dels dibuixos dels nens i nenes de les escoles que han visitat l’Arxiu durant el curs.

Del 8 al 15 de juny

Sala Fortuny del Centre de Lectura

"Cultura i progrés. Els tresors de la biblioteca del Centre de Lectura"

Exposició de les peces més preuades i singulars de la biblioteca del Centre de Lectura, la biblioteca patrimonial més antiga del país.

Del 8 al 30 de juny

Biblioteca Infantil del Centre de Lectura "90è aniversari de Tintín"

Exposició commemorativa del naixement d’aquest personatge creat pel dibuixant belga Georges Remi, més conegut com Hergé.

Del 10 de juny a l’1 de juliol

Vestíbul del Casal Cívic Reus (riera d’Aragó, 11) Exposició de dibuixos i pintures

Del 10 al 30 de juny

Biblioteca Central Xavier Amorós

“A punt? Una altra manera de veure la festa”

Exposició fotogràfica del fons d’arxiu de l’entitat amb fotografies relacionades amb la festa major. Org. Colla Sardanista de Reus

Del 18 de juny al 13 de  juliol

Sala Fortuny del Centre de Lectura

«#miradaoniria. olis sobre tela», de Josep M. Gort

Del 20 de juny al 2 de novembre

Museu de Reus (espai raval de Santa Anna)

«100 anys del Club de Natació Reus Ploms»

Fins al 28 de setembre

Museu de Reus (espai raval de Santa Anna)

«Un reusenc a la guerra del Rif»

Paraules clau:

Notícies relacionades