Back to top

Prop del 60% de les pimes catalanes ja opten pel teletreball

Aquest dimarts, 13 d'octubre, ha entrat en vigor la nova llei del teletreball. Un full de ruta que regularà, per primera vegada, aquesta nova manera de treballar que ha esclatat amb força des de l'arribada de la pandèmia.

La llei amb què es pretén regular el teletreball ja és una realitat. Així ho va aprovar el govern espanyol el passat 22 de setembre, després de més de 9 hores de negociacions entre els representants de l'executiu espanyol, els sindicats i la patronal, i que ha acabat entrant en vigor aquest dimarts 13 d'octubre. De fet, i segons la ministra de Treball, Yolanda Díaz, es tracta "de la negociació més difícil i més complexa de les que hem tirat endavant".

Com ens afecta a la pràctica?

Malgrat tot, val a dir que a la pràctica, aquesta nova llei no suposa cap canvi. Això sí, marca unes pautes a seguir com, per exemple, les següents:

  • La nova llei cobreix, almenys, el 30% de la jornada.
  • L'empresa ha de facilitar al treballador el material necessari. 
  • Els treballadors tenen dret a compensació per despeses. 
  • S'han de mantenir els mateixos drets i condicions.
  • El teletreball ha de ser pactat entre treballador i empresa.

Abans de la pandèmia, només un 8% de les pimes teletreballava

El que està clar és que la pandèmia ha accelerat una altra manera de treballar. De fet, abans de l'arribada de la Covid-19, només un 8% de les pimes catalanes optaven pel teletreball. Ara, i segons l'últim informe elaborat per PIMEC, prop d'un 60% l'han incorporat, d'alguna manera, a la seva rutina laboral.

D'aquests, la majoria - el 53,6% - està optant pel teletreball durant tota la jornada, entre 1 i 3 dies a la setmana. L'informe també indica que un 53,7% de les PIMES creuen que, amb el teletreball, es reduirà l'absentisme i els temps improductius, tal com comparteix la directora de Relacions Laborals de PIMEC Catalunya, Elena de la Campa.

Què en pensen els sindicats?

Per la seva banda, des d'UGT Tarragona continuen mirant amb certa por el teletreball i tot el que comporta. El seu secretari, Joan Llort, assegura que l'aprovació de la nova llei és positiva i que ha de servir per frenar aquells empresaris que s'han aprofitat dels treballadors durant l'època de pandèmia.

Paraules clau:

Notícies relacionades