Back to top

Proper objectiu: plaques solars als sostres de les ciutats

Un estudi de la URV determina que si s'instal·len parcs fotovoltaics al sostre de la meitat dels edificis de la demarcació, el territori produiria més energia de la que consumeix. El 2030 cal que el 50% de l'energia provingui de fonts renovables.

Un estudi de la facultat de geografia de la Universitat Rovira i Virgili determina que instal·lant plaques fotovoltaiques a la meitat dels terrats dels municipis permetria tenir energia suficient per cobrir les necessitats del territori. No només això, sinó que el conjunt de la demarcació produiria un excedent d'energia. 

El model que s'ha estudiat fuig de la instal·lació de macroparcs fotovoltaics en zones agrícoles i prioritza la instal·lació de plaques solars a les zones urbanes: als sostres dels edificis i les indústries i també als solars desaprofitats o que encara no tenen usos definits. Això permetria donar cobertura a la necessitat energètica de la demarcació de Tarragona.

Això és el que ha determinat un estudi de la URV que planteja que cobrint el 50% dels terrats dels edificis i un 3% dels àmbits periurbans permetria, de fet, generar un excedent d'electricitat. I sense tenir en compte que l'estudi també planteja la instal·lació als afores de les ciutats de petits molins que permetrien generar electricitat a partir de l'energia eòlica, tot i que aquests penalitzen perquè generen menys que no pas les plaques. 

Quatre municipis consumeixen més que la resta

Segons el mateix estudi, les ciutats de Tarragona, Reus, El Morell i la Pobla de Mafumet, consumeixen més energia que la resta dels 180 pobles de la demarcació de Tarragona. D'aquests quatre municipis, Reus és l'únic que té un camí important per recórrer, amb moltes possibilitats. 

De fet, Saladié també aplaudeix l'impuls de l'energia fotovoltaica que ha impulsat l'Ajuntament de Reus a través de comunitats energètiques; així com també les aliances entre privats que s'estan duent a terme, per exemple, al barri de la Mineta. Segons els experts que han realitzat l'estudi, aquest és el camí i totes les fórmules que permetin desenvolupar aquest tipus de sinergies són benvingudes.

Tot plegat amb vista el 2030, quan la Generalitat preveu que el 50% de l'energia sigui produïda amb energies renovables.  

Paraules clau:

Notícies relacionades