Back to top

Quan Reus havia d'acollir una bossa de gas

El moviment veïnal que va combatre el projecte publica ara un llibre que recull els articles de premsa que es van publicar durant la polèmica.

L'associació de Veïns Reus Sud Misericòrdia ha estat l'escenari aquest dilluns de la presentació d'un llibre que recull la mobilització social de rebuig contra la instal·lació a la ciutat d'una bossa de gas. Es tractava d'un projecte faraònic, de 10 kilòmetres quadrats, que havia d'acollir 2.000 milions de metres cúbics de gas. La pressió veïnal va aturar el projecte, i també el fet que l'empresa promotora va veure-hi problemes de seguretat. 

Finals dels anys 90

Tot plegat es remunta a finals dels 90, quan l'empresa Enagàs es fixa en Reus per ubicar-hi una bossa de gas, una mena de magatzem soterrat a l'estil Castor. Amb la perspectiva que ofereix el cas de l'escàndol de terratrèmols a les terres de l'Ebre i Castelló, tothom rebutjaria ara un projecte així... en aquell temps, però, es garantia la seguretat de la instal·lació.

Però els veïns de la zona on s'havia d'ubicar mai hi van estar d'acord i es van mobilitzar en reiterades ocasions contra les tasques de prospecció dels terrenys. Segons Josep Barberà, veí que va liderar, en part, algunes de les mobilitzacions, "quan van començar a fer les prospeccions foradaven dia i nit". Assegura que "teníem por i ens vam sentir desemparats perquè nosaltres érem quatre pagesos". 

Un llibre recorda la mobilització veïnal

Ara un llibre recorda els retalls de premsa que expliquen la mobilització veïnal d'aquell temps. Una lluita que va durar anys i que finalment es va acabar guanyant. El projecte mai va veure la llum i alguns representants polítics de l'època expliquen que mai va ser una opció seriosa. Afectava cinc municipis adjacents amb Reus i tot el territori el va rebutjar finalment. Ara bé, les raons oficials del desistiment del projecte són la fissura detectada pels tècnics en el lloc on s'havia d'ubicar. Potser sense la fissura haguéssim viscut un altre desenllaç. 

Paraules clau:

Notícies relacionades