Back to top

Quatre detinguts a Reus per fer més 180 reintegraments fraudulents en caixers

El principal investigat va aprofitar que treballava per l’empresa informàtica de gestió dels codis SMS d’autorització dels reintegraments per aconseguir informació cabdal per cometre l’estafa

Agents dels Mossos de comissaria de Reus van detenir entre dimecres i dijous passat, quatre homes, de 21, 28 i dos de 25 anys, de nacionalitats argentina, colombiana i espanyola i veïns de Reus, com a presumptes autors d’un delicte continuat d’estafa bancària.

La investigació es va iniciar el passat 31 de març arran d’una denúncia en la qual responsables d’una entitat financera van explicar que havien detectat reclamacions de clients pel reintegrament de diners del seu compte de manera fraudulenta.

Modus operandi

El modus operandi sempre era el mateix: el client sol·licitava un codi SMS per poder efectuar un reintegrament en efectiu en un caixer sense utilitzar la seva targeta o llibreta i quan anava a treure els diners es trobava que el codi no era vàlid perquè algú ja l’havia fet servir.

L’empresa afectada va registrar el primer cas el 17 d’agost de l’any passat i des de llavors i fins a la data de les detencions, els lladres van efectuar 184 reintegraments, alguns de consecutius, que oscil·laven entre els 400 i els 500 euros d’un total de 21 caixers de la mateixa entitat.

Tot i que els clients afectats podien trobar-se a qualsevol punt de l’Estat espanyol, els detinguts realitzaven sempre els reintegraments des de caixers a Catalunya. Concretament, a Barcelona, a Tarragona i a Reus per un valor de 69.420 euros. El banc va retornar els diners als clients de les diferents poblacions de tot l’Estat espanyol, per la qual cosa va ser l’únic perjudicat com a conseqüència d’aquesta estafa.

Elevats coneixements informàtics

Els investigadors van poder determinar que darrere dels moviments fraudulents als comptes bancaris hi havia dos homes que podrien tenir elevats coneixements informàtics. El rastre d’aquestes operacions els va portar directament a un dels investigats qui ja comptava amb antecedents policials per estafes bancàries.

Es dona la circumstància que aquest treballava com a tècnic programador de sistemes per l’empresa externa contractada per l’entitat afectada per gestionar els missatges SMS per poder efectuar reintegraments des dels caixers.

Segons les gestions d’investigació, el principal investigat aprofitava la seva posició com a treballador de l’empresa i interceptava les peticions de reintegrament via SMS dels clients. Llavors, facilitava el codi interceptat als seus col·laboradors perquè fessin els reintegraments d’efectiu abans que els clients.

Detinguts a Reus

Una vegada identificats els presumptes autors, els investigadors van fer dijous tres entrades als seus domicilis a Reus i van intervenir diversos equips informàtics així com la roba que els detinguts portaven quan feien els reintegraments.

La investigació s’ha saldat amb 182 reintegraments fraudulents acreditats però no es descarta que pugui haver altres clients afectats per aquesta estafa.

Tres dels detinguts van passar dissabte a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus i el jutge va decretar ingrés a presó per a dos d’ells i llibertat amb càrrecs per al tercer. El quart detingut va ser deixar en llibertat després de declarar a comissaria.


optiques visio

 

Paraules clau:

Notícies relacionades