Back to top

Quatre segles de gegants a Reus

Aquest dilluns, 20 de gener del 2020, fa exactament 400 anys de la primera referència històrica de gegants a Reus. Quatre segles en els quals les peces han evolucionat fins als que coneixem avui en dia.
gegants

Segons els documents històrics, investigats pels experts, la primera referència escrita de la presència de gegants a la ciutat de Reus és del 20 de gener del 1620. Una efemèride de la qual, aquest dilluns, en fa justament 400 anys.

Es tractava, aleshores, de peces que res tenen a veure amb els gegants que coneixem avui en dia i que s'han convertit en icones de la imatgeria festiva catalana. De fet, els de principis del segle XVII no se saben com eren. 

És a mitjans del segle XVIII que s'ha trobat una altra referència: dues parelles de gegants, una de gran i una altra de més petita. Segons apunten els experts, ells anirien vestits de guerrers moros, amb sabres i turbants. Elles vestides segons la moda del temps.

gegants
Autor: Gerard Pouget

Amb el pas dels anys se'n van haver de fer de nous, perquè s'havien deteriorat. Va ser aleshores quan va aparèixer el vitxet, que aleshores era un gegantó sense faldilles i amb les cames del portador a l'aire i que segons els relats atemoria la canalla amb un fuet a la mà. De fet era entremaliat i en algunes etapes fumava un puro.

A principis del segle XIX es van construir les parelles de gegants bicentenaris, els pilars de les parelles que actualment ballen i dansen pels carrers de la ciutat per Corpus, Sant Pere i Misericòrdia. Els Vitxets, els Moros i els Indis

gegants

No va ser fins a la segona meitat del segle XX que les tres parelles es van acompanyar dels Japonesos i dels Negres. Els primers  van arribar el 1956 i els negres actuals, el 1989, després que es desestimessin els del 1977, d'aspecte més tribal i que no van arribar a encaixar amb la resta de parelles, que representen nobles de tots els continents.

carrasclet

Els gegants que coneixem avui en dia són rèpliques del 2005 elaborades per l'escultor reusenc Ramon Ferran. A la ciutat, més enllà dels Gegants de Reus, que fan ballar els integrants de la Colla Gegantera de Reus, també hi ha el Gegant Carrasclet, integrant del seguici festiu. Durant les darreres dècades, diverses associacions de veïns, entitats i col·lectius, també han sumat imatgeria festiva per a la ciutat. És el cas dels Gegants del Pere Mata o de la Colla Gegantera dels Alegre, entre d'altres. 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades