Back to top

Per què enguany el 6 de juny és festiu a Reus?

El dilluns 6 de juny se celebra la Segona Pasqua i tradicionalment, era un dia festiu a Barcelona, però aquest any també és festiu a Reus, t'expliquem el perquè

Cada any se celebra la Segona Pasqua o Pasqua Granada, que cau en el cinquantè dia després del Diumenge de Resurrecció. Aquest any se celebra el 6 de juny i sempre havia estat una festivitat d'elecció municipal, és a dir, que cada municipi escollia si era un dia festiu o no.

Festiu a tot Catalunya

Aquest any, però, és festiu a tot Catalunya. Així ho ha decidit la Generalitat de Catalunya per compensar que algun altre dia festiu cau en diumenge, com és el cas de la Diada Nacional de Catalunya, que aquest any cau en diumenge.

Consulta tots els festius del 2022

Per tant, el 6 de juny ni les escoles ni les empreses obriran. És una festivitat autonòmica, o sigui, que només serà festiu a Catalunya i no a la resta de l'Estat. Normalment, a Barcelona i a moltes ciutats de l'àrea metropolitana sempre és un dia festiu.

Què és la Segona Pasqua?

És una celebració religiosa del calendari catòlic i commemora el descens de l’Esperit Sant sobre els apòstols. Segons les sagrades escriptures, 50 dies després de la resurrecció de Crist, l’Esperit Sant va aparèixer davant dels seus deixebles més fidels i els va encomanar l’inici de la tasca evangelitzadora. A partir d’aquest moment els apòstols van començar a recórrer el món per fer difusió de la fe cristiana i per això l’Esperit Sant els va dotar de la glossolàlia, que és la comprensió de diverses llengües.

Alguns, però, creuen que aquesta celebració és més antiga i es basa en una festa agrària en què es donava gràcies per la collita. Més tard els jueus van convertir la festa en el ‘xavuot’, que literalment vol dir ‘festa de les setmanes’. Aquesta celebració, que els jueus avui dia encara commemoren, recorda el cinquantè dia de l’aparició de Déu al mont del Sinaí i celebra el lliurament de la llei al poble d’Israel.

Paraules clau:

Notícies relacionades