Back to top

Què he de fer si em trobo un senglar a la carretera?

El nombre d’accidents per irrupció d’un animal a la via quasi s’ha triplicat en els darrers sis anys a Catalunya. L’any passat se’n van registrar 3.122, mentre que el 2010 n’hi va haver 1.119

Darrerament, ha incrementat la presència de senglars al Baix Camp i cada vegada és més freqüents trobar-nos aquests animals a prop de carreteres, autopistes i autovies. Aquesta situació ha fet augmentar els accidents de tràsit, sigui per xoc amb la bèstia o per intentar evitar de topar-hi.

Sovint aquests accidents només provoquen danys materials, però en altres ocasions evitar l’accident pot derivar en una cosa pitjor, com un xoc frontal amb un altre vehicle o una sortida de via.

S'han triplicat el nombre d'accidents a Catalunya

senglars cambrils

El nombre d’accidents per irrupció d’un animal a la via quasi s’ha triplicat en els darrers sis anys a Catalunya –segons dades dels Mossos d’Esquadra, l’any passat se’n van registrar 3.122, mentre que el 2010 n’hi va haver 1.119–, sobretot a causa d’un augment espectacular de la presència d’animals de caça major, en el cas dels senglars especialment, o domèstics a les vies catalanes.

Aquests animals prefereixen la quietud del capvespre i la nit per sortir a passejar a la recerca d’alguna cosa per menjar. També prefereixen les carreteres convencionals, on no hi ha tant volum de trànsit, i la primavera i la tardor és quan hi ha més accidents d’aquest tipus.

Consells a seguir

Seguiu aquests consells en cas de trobar-vos un animal a la via:

  • Fer cas de la senyalització de pas d’animals en llibertat.
  • Moderar la velocitat, especialment en franja horària nocturna o de poca visibilitat. També en trams de via en què el camp visual es veu reduït per vegetació, arbres o camps de conreu.
  • Sempre que es pugui, utilitzar l’enllumenat de llarg abast.
  • En el cas d’un possible accident, no evitar l’impacte amb l’animal; normalment acostuma a ser més segur que topar amb un vehicle en sentit contrari o sortir de la via.
consells animals carretera

En cas d’accident, qui n’és responsable?

El 2015 es van fer canvis en la Llei de seguretat viària en el cas dels accidents cinegètics:

  • En la majoria d’atropellaments d’animals, la responsabilitat final és del conductor, tant dels danys materials com dels danys a persones.
  • Però si l’accident o incidència és conseqüència directa de caça, feta el mateix dia o que hagi finalitzat dotze hores abans de l’accident, el responsable és el propietari del terreny.
  • N’és responsable el titular de la via si l’accident està motivat per no haver reparat una tanca o no disposar de la senyalització d’animals solts en trams amb alta accidentalitat.

Paraules clau:

Notícies relacionades