Back to top

Què és la Llei D'Hondt?

Com funciona la Llei D'Hondt? Com afecta al repartiment d'escons?
hondt

Com és habitual quan s'apropen unes eleccions, la Llei D'Hondt torna a estar en boca de tothom. Però què és la Llei D'Hondt? Com afecta als resultats de les eleccions?

Un invent belga

belga
Victor D'Hondt - Wikipedia

La regla (o fórmula) D'Hondt és un sistema inventat el 1878 pel belga Victor D'Hondt, amb l'objectiu de repartir els escons en un sistema de representació proporcional plurinominal de partits. Aquest mètode s'utilitza a nombroses eleccions arreu del món com ara a Finlàndia, Japó, Portugal, Argentina...

Vots mínims per tenir representació

En el cas de les eleccions al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya es fa servir el que es coneix com a "regla D'Hondt modificada", que incorpora una barrera d'entrada (requereix aconseguir 3% dels vots de la circumscripció per tenir representació al Parlament de Catalunya i el Congrés dels Diputats).

Com es calcula? 

Imaginem unes eleccions on es presenten 5 partits i on tenim 5 escons a repartir:

resultats

El Partit E no ha arribat al 3% dels vots a la circumscripció, així que ja no entra al repartiment a través de la llei D'Hondt.

Repartiment d'escons

Per tal d'aplicar la Llei D'Hondt cal dividir consecutivament els vots de cada partit pel nombre d'escons a repartir. En aquest cas, dividim els vots primer per 1, després per 2... i així fins a arribar als 5 escons en joc en aquest exemple:

reaprtiment

Un cop tenim els càlculs realitzats, l'assignació dels escons es realitza simplement agafant els 5 resultats més elevats. En cas d'empat s'atribueix a la candidatura amb més vots obtinguts.

Per tant el Partit A es quedaria amb 3 escons, i el Partit B i el Partit C amb 1, respectivament. El partit D no tindria cap representant, ja que el seu total de vots (220) és inferior al 5è quoficient més alt, que marca el darrer escó assignat.

Simulador online https://es.calcuworld.com/calculadora-de-escanos/ 

Mida de les circumscripcions

Tot i que la Llei D'Hondt té un paper important en el repartiment d'escons, aquest no és l'únic factor a tenir en compte. Un element determinant és la mida de les circumscripcions i el nombre d'escons a repartir en cada un.

circunsripcions
Diputats al Congrés per províncies - Wikipedia

A les eleccions al Congrés Espanyol les circumscripcions sobre les quals cal aplicar la Llei D'Hondt són les províncies. En el cas de Tarragona hi ha 6 seients en joc al Congrés dels Diputats, i 4 al Senat.

En general, les circumscripcions amb menys població tendeixen a estar sobrerepresentades en el repartiment final, ja que per obtenir un escó són necessaris menys vots.   

Paraules clau:

Notícies relacionades