Back to top

Què és la violència obstètrica?

Com és aquest tipus de violència? A qui afecta? Quins factors hi influeixen? Com podem aturar-la? En parlem amb Serena Brigidi, presidenta de l'Observatori de Violència Obstètrica i investigadora del Departament d'Antropologia de la URV.

Durant els darrers dies, a Canal Reus hem conegut el cas de l'Amanda i la Maribel, dues dones que van patir violència obstètrica a l'Hospital de Reus. El seu testimoni ha provocat que moltes dones de tot Catalunya s'hagin atrevit a explicar el seu propi cas. Avui, parlem amb la presidenta de l'Observatori de Violència Obstètrica i investigadora del Departament d'Antropologia de la URV, Serena Brigidi, perquè ens doni més detalls sobre aquest tipus de violència. 

La violència obstètrica és una forma de violència de gènere que pateixen les dones, les nenes i adolescents al llarg de la seva vida sexual i reproductiva. Es tracta de violència de gènere perquè té a veure amb el rol i paper que desenvolupen o que s'espera per part de les dones. Aquesta es pot traduir amb violència física, a partir de determinades pràctiques o maniobres que tenen a veure amb les lesions del cos físicament, però també amb una part que és més difícil de veure que és la part psicològica i emotiva.

Una situació que, tot i que existeix en molts moments al llarg de la vida de les dones, s'accentua en el part, en un moment que ha de ser bonic i de connexió amb el cos. Tot plegat, segons apunta Brigidi, és pel fet que la societat no pensa en terme de cures, i valora conceptes com la independència o l'autonomia.

És complicat erradicar-la 

Amb tot, es considera que aquest tipus de violència està dins d'un nivell estructural, on intervenen molts factors i persones, i per tant aconseguir erradicar-la és una feina molt més difícil.

Paraules clau:

Notícies relacionades