Back to top

Qui era "L'urbano de la barba" de Reus?

Va entrar al cos l'any 1921 i la seva vocació i proximitat amb la ciutadania encara avui són un exemple a seguir pels agents de Reus

Amb motiu de la diada de Sant Jordi, la Guàrdia Urbana de Reus va explicar a Twitter la història d'un dels seus referents. El protagonista, Josep. M. Ferré Montaña, era un home corpulent amb una barba poblada, educat i seriós que va entrar com a agent a la Guàrdia Urbana de Reus l'any 1921. Es conegut amb el sobrenom de "L'urbà de la barba"

"Ho diré a l’urbano de la barba"

Com expliquen des de la Guàrdia Urbana de Reus, des d'un primer moment, Josep. M. Ferré va projectar autoritat, respecte i també un aurèola de misteri - que ell fomentava -  fins al punt d'originar una llegenda al voltant de la seva figura i sobrenom. 

Amb el pas del temps, el seu posat autoritari i el misteri que professava van fer sorgir la frase «ho diré a l’urbano de la barba» com a recurs perquè els nens no fessin entremaliadures.

urbà de la barba
Imatge: Guàrdia Urbana de Reus

Malgrat això, darrere del seu posat seriós, Ferré hi amagava la seva cara més amable. Sempre tenia algun caramel a la butxaca per oferir als nens amb simpatia, fet li va fer guanyar el respecte i l'afecte de la ciutadania. 

L'urbà de la barba va morir als 79 anys, després de 30 anys de servei a Reus. La seva vocació i la proximitat amb la ciutadania, encara avui són tot un exemple a seguir pels agents del cos.

La seva escultura a comissaria 

A l'entrada de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Reus s'hi pot trobar una escultura en record a la seva persona. El seu record ha perdurat tot i el pas dels anys i s'ha convertit en mite que encarna els valors dels agents de la Guàrdia Urbana de Reus. 

Urbano Barba Reus
Estatua de "L'Urbano de la barba" a la comissaria de Reus"

optiques visio

Paraules clau:

Notícies relacionades