Back to top

Quin és l'origen de la rosa com a escut de Reus?

Malgrat que molta gent creu que prové de la llegenda de l'aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia, la seva història es remunta dos segles abans.

Si en passar per la plaça del Castell de Reus ens fixem en el terra, podem observar que algunes de les rajoles tenen una rosa inscrita. No és una rosa com les que estem habituats a veure a l'escut de la ciutat; és una flor amb vuit pètals units per una filigrana feta de roses més petites. Es tracta d'unes reproduccions del que es pot considerar la primera rosa com a símbol de la ciutat.

L'original apareix a la coberta d'un llibre de comptes de l'Ajuntament datat del 1391. Ens ho explica Ezequiel Gort, conegut historiador de Reus i arxiver jubilat de l'Arxiu Municipal, i assegura que "a partir d'aquest any, aquesta flor passa a estar present en molts documents i elements del consistori".

Llibre de comptes de l'Ajuntament de 1391 amb la rosa primarenca a la coberta


De fet, molta gent creu que l'origen de la rosa com a símbol de la ciutat prové de la llegenda de Misericòrdia, on la Mare de Déu acarona la cara de la pastoreta Isabel Besora i li brinda la imatge d'aquesta flor a la galta. Però la veritat és que aquesta història que ha marcat part de la tradició i cultura popular de la ciutat, està datada del 1592, és a dir dos segles després de la inscripció de la rosa primerenca al llibre de l'Ajuntament.

Reproducció de la primera rosa com a símbol de Reus - Plaça del Castell

Descobreix tots els Secrets de Reus

Paraules clau:

Notícies relacionades