Back to top

Reactivar una finca amb arquitectura efímera

De mans de l'arquitecte reusenc David Tàpias, ha nascut a Porrera un curiós projecte: The Campboards. Es tracta d'un projecte sostenible basat en la construcció d'un refugi obert amb la idea que tothom que hi vulgui passar uns dies aporti alguna cosa per millorar la salut de l'entorn.
caseta

Fa anys que aquest terreny, la finca de les Escomelles de Porrera, va caure en desús i va passar a mans de l'Ajuntament. Actualment, un despatx d'arquitectes de Reus, l'Aixopluc, li ha retornat l'activitat amb el projecte The Campboards. Un projecte col·laboratiu basat en una caseta de fusta prefabricada que funciona com a refugi. "Nosaltres el que fem és oferir un aixopluc a algú a canvi que aporti algun coneixement que pugui millorar la salut d'aquest entorn", assegura Anna Castellà, arquitecta del despatx Aixopluc. I afegeix, "la idea és que sigui un projecte molt ampli, que pugui abarcar tot tipus de gent. Fins ara hi han passat músics, il·lustradors, fotògrafs, arquitectes, artistes..."

La caseta és un espai petit però acollidor, sense aigua potable ni electricitat, situat en un entorn ideal per desconnectar de l'estrés i el ritme frenètic de les ciutats. The Campboards conté tres aixoplucs. Són construccions sostenibles i efímeres que, pels impulsors, els serveixen per experimentar amb construccions que no malmetin l'entorn.

Castellà explica que han buscat "construir d'una manera que sigui fàcil tant el muntatge com el desmuntatge. Ara mateix el projecte es troba a la finca, però la idea és que en cinc anys es pugui traslladar a un altre lloc". Des d'Aixopluc s'afirma que ara estan immersos en el projecte a Porrera, i que de moment no es plantegen on es podria traslladar quan s'acabi el termini dels cinc anys.