Back to top

Recepta de la Coca de Sant Joan de crema i pinyons

Fes a casa la tradicional coca de Sant Joan amb aquesta recepta

PER A LA CREMA PASTISSERA:

Ingredients

  • ½ litre de llet (sencera)
  • 4 rovells d'ous
  • 125 g de sucre
  • 50 g de fècula de blat de moro
  • Branca de canyella
  • Branca de vainilla o ½ cullerada d'extracte de vainilla
  • Pell d'una llimona.

Preparació

Aquesta crema es pot fer el mateix dia o el dia anterior. Això sí, cal tenir en compte que en portar ous, es recomana consumir-la com a màxim al cap de dos dies.

  1. En un cassó posem a bullir la llet juntament amb la pell de la llimona, la branca de canyella i la vainilla (si és en branca, la buidarem prèviament de llavors).
  2. En un bol a part, posem el sucre, les gemmes i la fècula i barregem amb varetes fins que tot estigui integrat. A continuació, afegirem la llet abocant-la a poc a poc i sense deixar de remoure. Quan estigui tot barrejat, ho posem tot en una olla a bullir a foc lent i sense deixar de remoure, fins que aconseguim que espessi.
  3. Retirem i deixem refredar, tapant amb un plàstic que toqui la mescla per a evitar que surti crosta. Un altre truc per a evitar la crosta, és untar amb una mica de mantega.
  4. Quan la tinguem reposada, introduirem en una màniga pastissera, ja llesta per a decorar.

PER A LA MASSA:

Ingredients

  • 500 g de farina de força
  • 30 g de llevat fresc o 10 g de llevat de fleca (no utilitzar llevat químic)
  • 120 ml de llet (sencera)
  • 10 g de sal
  • 80 g de sucre
  • 3 ous
  • 85 g de mantega
  • Entre 50 g i 75 g de pinyons (al gust).

Preparació

  1. Abans de començar amb la massa, deixarem en remull els pinyons en aigua perquè es vagin estovant i així no se'ns cremin durant la cocció de la coca.
  2. Mentrestant, en 1 bol posarem tots els ingredients a excepció de la mantega (que haurem deixat a temperatura ambient).
  3. Pastem amb l'ajuda d'un robot o manualment fins a aconseguir una pasta homogènia.
  4. Després, agregar a poc a poc la mantega i continuar remenant fins a integrar-la per complet.
  5. Finalment, afegirem el llevat i actuarem d'igual forma. Quan hàgim completat la mescla, farem amb la massa una bola i la deixarem en un bol tapat perquè creixi.
  6. Un cop fermentada, estirarem la massa amb ajuda d'un corró i li donarem forma ovalada o rectangular. I procedirem a la seva decoració.
  7. Per a això, realitzarem uns talls en la massa en forma de reixeta, on introduirem la crema, i entre els buits, els pinyons i una mica de sucre.
  8. Introduirem al forn a uns 180 graus durant uns 30 minuts.

Paraules clau:

Notícies relacionades