Back to top

Reclamen un centre de protonteràpia a l'antiga central nuclear de Vandellòs I

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant vol aprofitar l'antiga central nuclear de Vandellòs I per posar-hi un centre de tractament contra el càncer a través de protons. El problema, que Estat i Generalitat han de donar-hi suport i de moment no ho estan fent.

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'infant i la MIDIT, la Mancomunitat d'iniciatives pel desenvolupament integral del territori, promouen un projecte de centre de protonteràpia ubicat a la central nuclear de Vandellòs I, és a dir, que la nuclear serveixi de centre per al tractament contra el càncer utilitzant protons. És per això que demanen a l'Estat que lideri el projecte i a la Generalitat que hi doni suport.

Cal la implicació de les administracions superiors

La idea d'aquest projecte és aprofitar el calaix del vell reactor, les seves estructures, per instal·lar-hi aquest centre de tractament contra el càncer. Un centre que suposaria un projecte pioner a l'estat, transformadora al territori i oportunitat pel desenvolupament medicosanitari, però per fer-ho possible cal la implicació de les administracions superiors.

presentacio protonterapia nuclear

La teràpia amb protons, a diferència de la de fotons, que és la que s'usa normalment, permet tractar gairebé tots els tipus de càncer i no hi ha radiació més enllà del tumor.

L'any 2028 començarà el compte enrere per desmantellar la nuclear i retornar l'espai al seu aspecte original. Les característiques de la seva edificació la fan adequada per a la seva possible reutilització per aquests tractaments, i alhora suposaria un estalvi de costos.

Permetria tractar a més de 1.500 pacients anuals

De fet, al nostre país hi ha un retard considerable d'aquesta teràpia i això fa que els pacients que només es poden tractar amb aquesta especialitat hagin de desplaçar-se a l'estranger. Aquest centre permetria el tractament a mig termini de més de 1.500 pacients anuals.

Paraules clau:

Notícies relacionades