Back to top

Recomanacions davant l'onada de calor d'aquests dies

L'Ajuntament de Reus ha activat un paquet de mesures després que els indicadors d'ozó troposfèric s'hagin disparat.

Que ha arribat la calor i que ha arribat amb força és una evidència. A partir d'aquí, i més enllà de les mesures que cal prendre per sentit comú, com beure més aigua del que és habitual, protegir-se del sol i evitar fer esforços en les hores centrals del dia, l'Ajuntament de Reus ha activat un seguit d'accions i recomanacions per a tothom que conegui persones en risc de patir efectes per l'onada de calor. 

Les mesures de l'Ajuntament

  • Control periòdic de les treballadores familiars a les persones usuàries del servei d’ajuda a domicili. Lliurament de díptics i control de situacions que poden posar-les en risc.

  • Trucades periòdiques a les persones usuàries de l’empresa que presta el servei de teleassistència de l’Ajuntament, dins del seguiment habitual.

  • Trucades periòdiques, així com visites per control i aportació d'estris necessaris, des de Creu Roja, a demanda de serveis socials, en el marc de la seva col·laboració amb l’Ajuntament.

  • Intervenció i seguiment de les persones que s’ha pogut detectar des de la xarxa de serveis socials que poden patir els efectes de la calor per problemes personals o d’habitatge.

Atenció directa a més de 2.500 persones

L'Ajuntament estima que tot plegat afecta a la ciutat a més de 2.500 persones. I per això fa extensiu aquests consells a totes les persones que treballen amb gent gran, així com també amb les Àrees Bàsiques de Salut. Els consells i les recomanacions per evitar problemes causats per la calor s’adrecen de manera especial a la gent gran, als nadons, a les persones amb discapacitat i a les que pateixen hipertensió arterial, Parkinson, alzheimer, obesitat, malalties de fetge, cardiorespiratòries o cròniques. Per fer arribar aquests consells al conjunt de la població, s’ha editat un díptic informatiu.

Així, a casa, es recomana controlar la temperatura, utilitzar ventiladors, obrir finestres al vespre i prendre dutxes fresques. Al carrer, evitar el sol directe i ajudar-se d'elements com un barret o una ampolla d'aigua per refrescar-se. La campanya també incideix en la necessitat de caminar per l'ombra, beure sovint aigua i sucs de fruita, evitar les hores de calor, limitar l'activitat física, les begudes alcohòliques i els menjars molt calents. Es recomana també, quan no es té aire condicionat a casa, passar alguna hora en algun centre comercial o equipament públic.

El que no s'explica és com actuar en un any en el qual, de moment, encara és obligatori l'ús de la mascareta als espais oberts per lluitar contra la COVID. 

Símptomes del cop de calor

  • Temperatura molt alta.

  • Mal de cap.

  • Nàusees.

  • Set intensa.

  • Convulsions.

  • Somnolència o pèrdua del coneixement.

Davant d'aquests símptomes, es recomana traslladar a la persona afectada a un lloc més fresc i donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar de manera urgent als serveis d’emergències.

Incrementen els indicadors d'ozó troposfèric

D'altra banda, el Centre de Coordinació Operartiva de Catalunya del departament d'Interior de la Generalitat ha informat de l'alta concentració d'ozó troposfèric al Camp de Tarragona aquest cap de setmana i aquest dilluns, 14 de juny, fet que pot causar afectacions a la ciutadania més sensible. Per reduir l’exposició a l’ozó troposfèric i els possibles efectes sobre la salut d’aquest contaminant, es recomana a les persones més vulnerables a aquests efectes (persones amb malalties cardíaques o de l’aparell respiratori, els nadons, els nens en edat preescolar i les dones embarassades) que, en la mesura del possible, redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos, realitzades a l'aire lliure, durant el període que se superi el llindar d’informació, i que les evitin en cas de superació del llindar d’alerta.

L’ozó troposfèric és un contaminant secundari, que es forma a partir de reaccions fotoquímiques, activades per la llum solar i l’elevada temperatura. Quan aquest ozó es troba en concentracions superiors a les habituals a l’atmosfera i passa a considerar-se un contaminant atmosfèric. L'ozó és un gas incolor, invisible, d'olor agradable i molt oxidant.

Paraules clau:

Notícies relacionades