Back to top

Recomanen un consum moderat de sushi, sobretot de tonyina

Un grup investigador de la URV i l’IISPV ha analitzat la concentració de diversos elements tòxics en aquest tipus d’aliment i ha avaluat el risc del seu consum

Vuit peces de maki, nigiri o sashimi amb salmó o maki d'anguila és la combinació més segura de sushi entre la població adulta i adolescent. Aquesta és una de les conclusions a la que ha arribat un grup investigador del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), que ha analitzat la presència d'arsènic i diversos metalls pesants en el sushi.

El consum d'aquest aliment s'ha incrementat significativament des de principis del segle XXI, i amb ell l'expansió dels restaurants que l'ofereixen per tot el territori. Tot i que menjar peix està recomanat pel seu alt valor nutricional, també pot ser una font d'exposició a contaminants, com ara metalls pesants. D'altra banda, l'arròs és un aliment que aporta molts nutrients, fibra i és baix en greix, però pot ser també una via d'exposició a alguns contaminants com l'arsènic.

El sushi amb tonyina conté més mercuri

Els resultats principals mostren una concentració d’arsènic inorgànic significativament més elevada en maki (un rotllo d’alga farcit d’àrròs amb peix cru a dins o altres ingredients) i nigiri (porcions d’arròs compactat amb peix o marisc cru a sobre). En canvi, en el sashimi (peix cru) el nivell d'arsènic no és tan elevat perquè no conté arròs. A més, es van observar nivells de mercuri i de metilmercuri més elevats en els tipus de sushi que contenen tonyina.

A més, en aquest estudi només s'ha tingut en compte una de les cinc menjades diàries recomanades. És a dir, que el consum d’altres aliments al llarg del dia podria suposar una sobreexposició a certs elements tòxics, com l’arsènic (present en arròs i en aliments derivats), el mercuri (present en tonyina o emperador) o també el níquel (present en verdures, llegums i cereals). 

Paraules clau:

Notícies relacionades