Back to top

En record de l'exhumació de Cipriano Martos

El Cementiri General de Reus compta des d'aquest dilluns amb un homenatge a la figura del sindicalista que va morir a mans del règim franquista l'any 1973, el cos del qual ha estat recuperat recentment.

El passat mes de desembre van iniciar-se les tasques d'exhumació del cos de Cipriano Martos, que amb tota probabilitat estava en una fossa del Cementiri General de Reus. Després de localitzar i identificar el cos, aquest passat febrer, la voluntat de la família és traslladar-lo a Granada, d'on és originària la família. De moment, les restes es troben sota custòdia de la Generalitat. 

Amb tot, a Reus s'ha volgut retre un homenatge a la figura del sindicalista, mort assassinat a la caserna de la Guàrdia Civil de la capital del Baix Camp l'any 1973. Per tot plegat s'ha col·locat una placa en memòria i record de Martos, a tocar de l'indret on reposaven les restes fins aquest 2023.  

Montserrat Flores, regidora delegada del Cementiri General de Reus, assegura que la voluntat és "resignificar l'espai" on fins ara hi havia el cos de Martos. "Per això ara hi hem posat una làpida que recorda que aquí va ser enterrat, que explica com va morir i perquè les seves restes ja no són aquí com a part d'un procés per rescabalar la memòria, no només la seva, sinó la de tot el país". En l'acte de col·locació d'aquesta placa hi han participat diverses personalitats del consistori reusenc. 

Això és el que resa la placa

"Cipriano Martos Jiménez (Maldonadillo, Granada, 1942 - Reus, 1973) En aquest espai reposaven -fins el mes de gener del 2023- les restes de Cipriano Martos, sindicalista represaliat i assassinat pel règim franquista lʼany 1973. La seva exhumació i la restitució i dignificació de la seva memòria es van dur a terme en el marc de les actuacions incloses en el Pla de Fosses de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya."

Paraules clau:

Notícies relacionades