Back to top

Recuperar la memòria de 35 reusencs als camps de concentració nazis

L'Arxiu Municipal està treballant en un nou projecte de recerca on volen recuperar la memòria de tots els reusencs que van ser deportats als camps de concentració i d'extermini nazis després de la Guerra Civil Espanyola

Avui, 5 de maig, es compleixen 77 anys de l'alliberament dels presoners del camp de Mauthausen amb la derrota alemanya de la Segona Guerra Mundial. El que va ser un dels principals camps de concentració nazis també va acollir la majoria de republicans reusencs que es van exiliar després de la Guerra Civil Espanyola. 

Seguir el fil de la història dels reusencs als camps

Aquesta feina de recopilació d'informació és la tasca que està realitzant l'Arxiu Municipal de Reus. Amb l'ajuda de l'historiador local, Joan Navais, han creat el projecte 'Herkunftsort Reus' (Lloc d'origen Reus). De Reus als camps nazis. Memòria, justícia i no oblit. Un estudi de recerca que vol conèixer la història de tots els exiliats que van passar pels camps de concentració nazis.

Aquest projecte compta també amb la part pedagògica dedicada a estudiants d'instituts de Reus de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat, cursos on tracten la Segona Guerra Mundial a la classe d'història. La prova pilot s'està fent a  l'Institut Salvador Vilaseca, però la voluntat des de l'Arxiu Municipal és obrir aquesta activitat a la resta d'instituts de la ciutat el pròxim mes de setembre. 

Paraules clau:

Notícies relacionades