Back to top

Redescobrint el cementiri des de la penombra

S'acosta Tots Sants i això porta, un any més, els reusencs i les reusenques al cementiri. Ja fa 8 anys que la companyia la Gata Borda va començar a fer visites teatralitzades per aquestes dates, la iniciativa permet conèixer les històries personals que hi ha enterrades al cementiri i alguns dels nínxols més destacats.
visites cementiri

El cementiri de Reus es va inaugurar l'any 1870, el seu valor històric va permetre que fos l'únic cementiri del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre que s'inclogués en la Ruta Europea dels Cementiris. Precisament per fer valdre les singulars sepultures, la seva història i la bellesa artística de l'equipament, l'any 2008 es van impulsar visites teatralitzades al voltant de les dates de Tots Sants. Una iniciativa més que exitosa, ja que cada any exhaureixen les entrades en poques hores.

La Gata Borda proposa una ruta que permet descobrir una pinzellada de les històries més interessants que amaga el cementiri. La directora de la companyia, Ester Cort, assegura que la gràcia és "deixar-se emportar per les sensacions, la foscor, l'arquitectura... però sobretot pel que s'explica perquè permet descobrir històries personals que no podries saber d'altra manera".


Un dels punts més interessants de la ruta és la parada que es fa davant les fosses comunes, també hi ha menció especial a l'escultura 'Els tres gitanets' de Joan Rebull, o als nens que van perdre la vida durant la guerra. La visita s'ha anat reinventant i expandint al llarg dels anys, de fet ara ja dura prop d'una hora. Enguany, amb motiu de l'any Alexandre Frias, s'ha inclòs informació sobre la valuosa tasca que va fer aquest metge reusenc a principis del segle XX.

Més enllà de la redescoberta del cementiri que suposa la visita teatralitzada, un dels majors al·licients és poder visitar aquest espai de nit i amb només la tènue llum de les espelmes. Les rutes continuaran aquest dimecres i dijous però a hores d'ara ja no queda ni una sola entrada.

Paraules clau: