Back to top

El regal més dolç del Dia de Reis

Les postres tradicionals del Dia de Reis, el tortell, ha incrementat de manera considerable l'activitat a les pastisseries durant aquests dies. Un tortell que s'ha anat adaptant a les necessitats del consumidor i ara per ara també es produeix amb ingredients aptes per a diverses intoleràncies. El rei i la fava són els grans protagonistes d'aquest dolç, tot i que els pastissers avisen que es pot personalitzar al gust. 
El regal més dolç del Dia de Reis

La pastisseria Caelles afronta entre avui i demà una de les seves diades de l'any, segons asseguren. No és que vulguin enlairar cap castell, sinó que es preparen per a viure el Dia de Reis. Una data assenyalada per al gremi pastisser, i és que els regals reials no es reben de la mateixa manera sense el tradicional tortell de reis. 

Unes postres on segueixen predominant els sabors de sempre, que són el massapà, la crema i la nata, però que s'han anat adaptant a les al•lèrgies i les intoleràncies de qualsevol consumidor. "L'engròs de la feina són els tortells normals, de massapà, crema i nata, però sí que hi ha clients amb intoleràncies i al·lèrgies i per tant també fem, per exemple, tortells sense sucre o sense fruita seca", explica el pastisser Miquel Caelles. 

Una treball molt curós i fi, que requereix d'una especial delicadesa en cadascun dels passos i moviments. Un esforç de qualitat que s'ha de pagar i, per això, els preus dels tortells oscil•len entre els deu i els trenta-cinc euros, en funció de la mida. La pastisseria Caelles va vendre prop de 800 tortells al 2016. Una xifra molt similar al que vendran enguany. "Amb aquestes feines no podem tenir presa perquè estem parlant de pasta llevada i aquest tipus de pasta necessita repòs", assegura Caelles. 

El rei i la fava són el punt àlgid d'aquest dolç. Una tradició que també s'ha adaptat amb el pas dels anys i que permet al consumidor modificar-la al seu gust.