Back to top

Relació dels premiats als Premis Cambra 2019

Tots els premiats als Premis Cambra 2019
premis cambra

EMPRESES GUARDONADES ALS PREMIS CAMBRA 2019

1. AGRÍCOLA SANT JOSEP. BOT. TERRA ALTA.

Empresa cooperativa de caràcter local fundada l’any 1962. Es dedica a transformar i comercialitzar la producció dels principals conreus de la zona: la vinya, l`olivera, l`ametller i el presseguer. Actualment compta amb 248 persones sòcies i, en conjunt, conreen 1.100 hectàrees. La marca paraigua per tots els vins dels cellers, Sant Josep Vins, ofereix un catàleg multi marca àmpliament reconegut. Més recentment, l’experiència al celler ha servit per desenvolupar, de la mateixa manera, la cadena de valor a la producció d’oli d’oliva verge extra i de préssec groc embossat.

2. AGUILÓ VINATERIA. FALSET. PRIORAT

Empresa familiar de Falset que porta tota la vida dedicada als vins i les begudes. Amb el renaixement vitivinícola de la comarca, es va saber especialitzar en els vins de les dues DDO0 de la comarca, DOQ Priorat i DO Montsant. És així que, avui dia,  ofereix a la seva enoteca de Falset, i també per Internet, una amplíssima i representativa selecció de productes del Priorat, escollits sobre la base del profund coneixement de la comarca que els proporciona el contacte diari amb cellers i molins d’oli. 

3. AQUÍ ENERGIA. REUS. BAIX CAMP

Empresa que comercialitza energia elèctrica de fonts d’origen 100% renovable de l’àmbit nacional. Els seus productes permeten proveir a empreses, comerços i particulars amb una gestió transparent, personalitzada i justa que els diferencia de la resta d’empreses del sector. Aquí Energia fou fundada el 2014 l’any 2014 a partir de la inquietud d’un grup de persones en produir i comercialitzar energia, diferenciant-se d’altres empreses del sector per la seva transparència, confiança i servei personalitzat. 

4. AMES. MONTBLANC. CONCA DE BARBERÀ

Fundada l’any 1951, es dedica a la fabricació i venda de components metàl·lics sinteritzats. La seu social és a Sant Feliu de Llobregat. Una empresa independent financerament i tecnològicament, amb capital 100% català. Amb centres productius a Espanya, Hongria, USA i Xina, disposen d’una xarxa de vendes i assistència tècnica a nivell mundial, que dóna servei a més de 800 clients, situats a més de 50 països. AMES és un dels líders mundials en la fabricació de components sinteritzats en grans sèries. La planta de Montblanc, coneguda durant anys com a SIMO, és de les més importants de la comarca. 

5. CÀMPING PRADES PARK. BAIX CAMP

Al cor de les muntanyes de Prades, rodejats de tranquil·litat i de natura, es situa el Càmping Prades, un complex a 1.000 metres d’altura que conserva l’agradable ambient d'un càmping de muntanya amb confortables bungalows, parcel·les i serveis. Situats a 400 metres de l’emblemàtic poble de Prades on fer senderisme i activitats com l’enoturisme, astronomia, esports d’aventura i ciclisme. La seva activitat ha estat determinat per posicionar les Muntanyes de Prades com una destinació turística de primer ordre.

6. CELLER PEDROLA. MIRAVET. RIBERA D’EBRE

L’origen del celler es remunta a mitjans segle XX quan l'avi Joan vinificava el raïm de les seves vinyes a Miravet. D’aleshores ençà fins a tres generacions han mantingut la tradició vinícola de la família que fa 10 anys va decidir sortir al mercat dels vins embotellats amb la marca Camí de Sirga. L'any 2015, amb la col·laboració del CC de la Ribera d'Ebre, dins del programa Treball a les 7 comarques, sumen esforços amb els cellers Molí de Rué de Vinebre, la Cooperativa de Sant Jaume de Benissanet i Vins i Olis Suñer de Ginestar, per crear el vi La Pocavergonya, reflex de la tradició vitícola de la comarca, i que fou mereixedor d’un Premi Cambra 2016.

7. COOPERATIVA EL BROT. REUS. BAIX CAMP

Cooperativa de consum de les més antigues de Catalunya, autogestionada conjuntament pels seus propis socis i sòcies, que prioritzen els aliments ecològics i de proximitat, garantint l’origen i la qualitat dels productes i queviures que subministren. Pel socis de la cooperativa comprar col·lectivament també és apostar pel món que volen: perquè el que mengem, comprem, llencem, cultivem, fabriquem o malbaratem pot marcar la diferència entre un futur necessàriament just i ecològic per a tothom.

8. COOPERATIVA DE FALSET-MARÇÀ. PRIORAT

El 1919 s’inaugurava el celler a Falset que és una joia de l’arquitectura, una autèntica “catedral del vi”, obra del cèlebre arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. Un edifici que és el símbol de la feina feta, sempre duradora i que genera satisfaccions impagables. Aquest esperit impregna la Cooperativa de Falset-Marçà (DO Montsant) fusionades el 1999. Actualment elaboren 750.000 ampolles de vi a l’any i exporten a més d’una trentena de països. Tot i així es manté inalterable la màxima dels seus primers estatuts: “esmerar la elaboración y mejora de productos del cultivo”. És així de simple: fer les coses bé segueix sent la seva principal raó de ser.

9. COOPERATIVA FET A LA CONCA. CONCA DE BARBERÀ

Amb l’objectiu d’aplegar organitzacions i empreses del sector agroalimentari artesanal i de qualitat de la Conca de Barberà, s’origina, el juliol de 2018, el projecte de cooperativa Fet a la Conca SCCL. El nexe comú dels impulsors i impulsores és el d’acollir progressivament totes les organitzacions que produeixin o elaborin productes agroalimentaris a la pròpia comarca, sent per tant l’element identitari de la Conca de Barberà un element bàsic i exclusiu d’actuació. En definitiva, un projecte il·lusionant per cooperar en l’agroalimentació artesana.

10. CN REUS PLOMS. REUS. BAIX CAMP

El C.N. Reus Ploms es una entitat d’utilitat pública sense ànim de lucre, centenària, guardonada amb la Medalla de la Ciutat i la Creu de Sant Jordi. El Ploms va ser fundat com a club de natació, si ve d’immediat s’incorporà la secció d’atletisme i, més tard, el tennis, el bàsquet i l’hoquei fins arribar a les 14 seccions, dedicades a la promoció de l’esport de base i a la formació de joves esportistes. Una voluntat de servei rubricada per l’aposta ferma per l’esport inclusiu, amb la col·laboració amb C.E. Alba, Pàdel amb tu i l’organització d’estades esportives d’estiu per nens afectats de TEA.

11. REUS DEPORTIU. REUS. BAIX CAMP

Club esportiu i social de Reus amb 110 anys d’història. Situats al centre de la ciutat, compta amb unes instal·lacions per practicar esport de les més modernes del país, que aprofiten els seus més de 6.600 socis i centenar de treballadors. Una entitat sense ànim de lucre que promou valors tan importants com la solidaritat, la igualtat de gènere o la promoció d’una vida saludable, entre d’altres. Esportivament el club compta amb diversos equips de les seves 11 seccions en l’elit europea.

12. CYNARA EU. REUS. BAIX CAMP 

L’empresa va començar al cap de quatre joves emprenedors que volien engegar un projecte empresarial produint i elaborant… carxofes. (Sí, sí, carxofes!) Portar-les a tot arreu i posicionar-se com l’empresa líder en aquest vegetal. Quantes vegades devien sentir dir allò de “quins llumeneres… una empresa només de carxofes!”. Avui dia, CYNARA és una empresa real que, més enllà de les hectàrees de cultiu, l’especialització i l’aposta per un potent I+D+i, treballa per les persones. Més de 1.000  treballadors fent Les carxofes més bones amb el cor, posant valor en allò que realment el té, complint el seu valor: Somriu, que la vida és molt més que negocis.

13. EL MOLÍ DEL MALLOL. MONTBLANC. CONCA DE BARBERÀ

Restaurant de referència de Montblanc, situat a peu de carretera, prop del pont i la muralla. Ocupa l’espai un antic molí de guix que dona nom a l’establiment. El seu propietari, l’emprenedor Abdon Tarrats, més enllà de posicionar el seu restaurant com un referent de la gastronomia de la comarca, ha impulsat paral·lelament el “Mallol Càtering”, un càtering personalitzat que ha esdevingut un dels millors de la demarcació de Tarragona. Un emprenedor local amb visió global que, amb la seva activitat,prestigia Montblanc i la Conca de Barberà.

14. EUROPASTRY. SARRAL. CONCA DE BARBERÀ 

Companyia líder del sector de les masses congelades forneres. Fundada l’any 1987 per Pere Gallés, al llarg de la seva trajectòria s’ha consolidat com una companyia experta en masses congelades de pa, brioxeria, pastisseria i snacks gràcies a valors com la qualitat, la innovació, l’eficiència i el desenvolupament internacional. Actualment aporta solucions innovadores en més de 65 països i a través de 26 oficines de venda a tot el món. La tradició és la seva guia perquè són i pensen com mestres forners i la innovació contínua és la seva millor aliada per portar al mercat els millors productes.

15. FIRA DE MÓRA LA NOVA. RIBERA D’EBRE

Mora la Nova és coneguda arreu per la tradició firal amb la celebració d’una fira multi sectorial des de fa 188 edicions. Coneixedora de les repercussions i efectes econòmics i socials que suposa aquest tipus de celebracions, ha engegat altres certàmens ja consolidats, com la Fira Intercomarcal de l’Oli, la Fira de Comerç de Nadal i la Fira de Brocanters. Amb aquest conjunt de convocatòries, Móra la Nova es caracteritza per oferir un calendari firal dels més importants i variats de les nostres comarques.

16. FLIX SOLAR. FLIX. RIBERA D’EBRE

Fundada l’any 2005, l’empresa es dedica a la promoció i gestió de projectes d’aprofitament de les energies renovables. Actualment gestiona dos parcs solars a Flix (Ribera d’Ebre) i un a Les Borges Blanques (Les Garrigues), amb una potència de generació de quasi 15 MW, que permeten abastir d’energia elèctrica fins a 12.000 llars, i evitar l’emissió de més de 28.000 tones a l’any de CO 2 . Els nous projectes en estudi refermen el seu compromís amb el territori i el medi ambient. 

17. JOAN ESCODA. S.A.. REUS. BAIX CAMP

Empresa familiar fundada al 1961 per Joan Escoda Bonet amb seu a Reus. Amb gairebé 60 anys d’experiència i l’esforç de 3 generacions, la seva especialització és la manipulació del fruit sec i la fabricació per a tercers. Avui compta amb la maquinària més moderna i la tecnologia més puntera, una instal·lació de cambres frigorífiques i ha estat la primera empresa en ser Dipòsit Duaner en el sector i un operador econòmic autoritzat.

18. NEMON. ASCÓ. RIBERA D’EBRE

L’Ivan Solé i la Nàdia Contreras van voler muntar un negoci que els permetés deixar la ciutat i establir-se en un entorn més tranquil. Un projecte vital per ajudar, també, al desenvolupament del territori i a la protecció del medi ambient. Així va néixer NEMON on desenvolupen software per diversos sectors. Però és en l’àmbit de la comercialització d’energia, tant d’electricitat com de gas, on tenen la major part del seu negoci. En 9 anys han passat de 2 a 26 professionals donant servei, des d’Ascó, a més 90 clients d’arreu de Catalunya, Espanya i Portugal, alguns d’ells grans comptes cotitzats a l’IBEX 35.

19. ROSLENA. REUS. BAIX CAMP

“Roslena llegeix, menja, gaudeix” és un concepte innovador que fusiona un espai de restauració saludable amb una zona dedicada a la venda de producte editorial, on el client pot gaudir d’una estona agradable, envoltat d’un ambient modern i acollidor. El seu origen està en un quiosc de la família Rueda Gallisà a la plaça del Mercadal. Actualment disposa de tres establiments a la ciutat de Reus. 

20. SUCCÈS VINÍCOLA. PIRA. CONCA DE BARBERÀ

Jove celler que treballa sota el paraigües de la Denominació d’Origen Conca de Barberà i que va sorgir del viver de celleristes de Barberà de la Conca. La seva filosofia és elaborar vins naturals i orgànics de Trepat i Parellada, que aconsegueixin transportar la passió dels seus creadors i el paisatge de la Conca de Barberà a dins de cada ampolla, intentant aconseguir, amb treball constant, que aquestes ampolles s'escampin arreu del món.

21. VINÍCOLA DEL PRIORAT. GRATALLOPS. PRIORAT

La Vinícola és hereva de les cooperatives dels pobles de Gratallops, el Lloar, la Vilella Alta i la Vilella Baixa, fundades a partir de l’any 1917. Neix per agrupar la producció de pagesos del Priorat que decideixen unir esforços, fruit de la necessitat de renovació tecnològica en els processos d’elaboració del vi i de l’oli, i sense perdre ni un moment la tradició arrelada en aquestes terres. 

22. VITEC-CENTRE TECNOLÒGIC DEL VI. FALSET. PRIORAT

VITEC - Centre Tecnològic del Vi va iniciar la seva activitat l’agost del 2009 amb l’objectiu de facilitar la millora del sector vitivinícola mitjançant la recerca, la innovació i l’assessorament tècnic. El centre s’autofinança a través de la recerca i serveis que desenvolupa. En només 10 anys ha aconseguit posicionar-se com a un dels principals centres de R+D+i vitivinícola de l’Estat amb una cartera de clients i col·laboradors de més de 350 cellers.

23. VÍTRUM. FESTA DEL VIDRE ARTESÀ. VIMBODÍ I POBLET. CONCA DE BARBERÀ

Després de sis edicions, i liderada per l’Ajuntament amb la col·laboració de tot el poble, Vítrum s’ha convertit en la festa per excel·lència del vidre artesà a Catalunya. Un esdeveniment que aplega, durant un cap de setmana d’octubre, vidriers d'arreu de l'Estat que treballen aquest material de la manera tradicional i des de diferents tècniques. La festa s’escampa a d’altres àmbits del municipi gràcies a la tradició vidriera, molt arrelada al municipi, i que tenen com a referència el Museu i Forn de Vidre de Vimbodí. Una aposta que posiciona el municipi com la capital catalana del vidre artesà.

PREMIS D’EMPRESES PER EMPRESES

PREMI SIGNO a INDAUTO SUBMINISTRES INDUSTRIALS SL. REUS. BAIX CAMP

Empresa fundada el 1976 amb l’esperit de donar un servei complet i professional al món de la indústria. 43 anys després l’empresa s’ha expandit, a nivell nacional i també internacional, adaptant-se a les necessitats del client, des del petit taller fins grans professionals. Amb 25 treballadors en plantilla, ofereix més de 100.000 referències. I com a segell de l’empresa hi ha el respecte mediambiental, amb una aposta decidida pel reciclatge en benefici de l’entorn.

PREMI FONTBOTÉ ASSESSORS a FULGENCIO VILLAR S.L.. REUS. BAIX CAMP

Una de les empreses del sector més acreditades de la zona, amb capacitat de desenvolupar tasques de construcció, conservació i rehabilitació amb destresa i eficàcia, col·laborant, fins i tot, en excavacions arqueològiques o executant reformes integrals d’edificis catalogats. Una enorme capacitat d’adaptar-se a les necessitats dels clients imprimint, en cada actuació, talment com si fos única, el segell del rigor i la professionalitat que sempre ha caracteritzat l’activitat de l’empresa.

PREMI INDÚSTRIAS TEIXIDÓ a MANITEG. LA SELVA DEL CAMP. BAIX CAMP

MANITEG Va néixer el 2010 a la Selva del Camp per dedicar-se al manteniment industrial. D’aleshores ençà ha evolucionat per respondre, de manera immediata, als requeriments i necessitats dels seus clients. Maniteg ha orientat les seves línies de treball al disseny i automatització de processos de fabricació per la indústria, disseny i mecanitzat de peces, estructures i soldadures tècniques, caldereria industrial i fabricació de maquinària per al sector ferroviari. A banda també ha fet incursions en el món de la restauració fabricant mobiliari de disseny exclusiu per restaurants de prestigi.

PREMIS ESPECIALS COMARCALS

BAIX CAMP: CAMBRILS, ENTRADA AL PAÍS DEL VI

Fa deu anys la Cambra va impulsar l’Associació País del Vi per promoure, especialment, l’enoturisme a la demarcació. L’associació referenciava Cambrils com la porta d’entrada al País del Vi. I d’aquesta manera es va impulsar la fira al mes d’octubre, liderada per l’Ajuntament de Cambrils. Deu anys després el certamen està plenament arrelat en el calendari com a mostra de referència del vi i la gastronomia. 

CONCA DE BARBERÀ: DO CONCA DE BARBERÀ

El Consell Regulador de la DO Conca de Barberà va engegar, en un temps rècord i amb la complicitat dels seus cellers, una gran iniciativa solidària davant l’adversitat d’una de les seves bodegues, la RENDÉ MASDEU de l’Espluga de Francolí, que va veure devastades les seves instal·lacions arran dels aiguats del passat mes d’octubre.

PRIORAT: ESCOLA D’ENOLOGIA JAUME CIURANA. INSTITUT PRIORAT

L’escola d’Enologia Jaume Ciurana, emplaçada a l’Institut Priorat, va ser fundada l’any 1981, constituint una de les escoles més antigues de Formació Professional en Enologia de l’Estat espanyol. Des els seus inicis va mantenir estreta relació amb Empreses de l’entorn, i ha estat clau a l’hora d’impulsar millores qualitatives en vins de les D.O.Q Priorat, D.O. Montsant, Conca de Barberà i Terra Alta.

RIBERA D’EBRE: PERE JORNET. LA TORRE DE L’ESPANYOL

Arran de l’incendi que va patir la Ribera d’Ebre el passat mes de juliol, va transcendir la història del ramader Pere Jornet, a qui el foc li va destrossar la finca, la maquinària agrícola i el va deixar sense cavalls ni ovelles. El premi vol reconèixer, en la figura de Jornet, a tots els empresaris que aquells dies van treballar de valent, demostrant una gran força de superació, per aconseguir restablir la normalitat mantenint l’activitat de les seves empreses.

TERRA ALTA: LES VINYES DEL CONVENT. HORTA DE SANT JOAN. TERRA ALTA

El Celler de la Família Gil és molt més que un negoci i prou. Un celler construït amb gran il·lusió i en homenatge a una família apassionada per la feina ben feta, acabussada a la terra i als ceps, a la seua fe, al seu esforç i tenacitat a una manera d’entendre la vida, a una manera de fer, de complir sempre, d’estimar i patir Horta i d’estimació pels seus avantpassats. Com diuen els mateixos impulsors: “Aquest celler va per a tots ells i per a TOTES ELLES, les verdaderes artífexs d’allò que hem sigut i que som.”

PREMIS D’HONOR

XAVIER MARTÍNEZ i SERRA

La distinció vol posar en valor la iniciativa de l’empresari reusenc Xavier Martínez i Serra que va adquirir, la tardor de 2017, la majoria de la propietat de l’emblemàtica Casa Navàs de la plaça del Mercadal de Reus, amb voluntat d’obrir l’edifici al públic. I les xifres són prou eloqüents. A finals de l’any passat la Casa Navàs havia incrementat en gairebé un 476% les seves visites, convertint-se en un dinamitzador turístic de primer nivell per la ciutat. Una iniciativa privada, la del Xavier Martínez, amb innegable vocació pública.

FUNDACIÓ ROSA MARIA VIVAR. REUS. BAIX CAMP

La Cambra ha volgut distingir aquesta organització sense ànim de lucre de Reus que vol facilitar als malalts d'Alzheimer un centre de referència en el tractament no farmacològic i d’estimulació. Recentment han inaugurat la seva seu a tocar del Santuari de Misericòrdia. La iniciativa sorgeix de la família Oliva Vivar, i aglutina a una sèrie d’empreses i professionals que, de manera desinteressada, aporten recursos i coneixement per desenvolupar aquest projecte assistencial. És l’enèsima demostració de la històrica vocació de l’empresariat reusenc de destinar recursos propis a procurar per l’assistència social dels seus conveïns.

MONESTIR DE POBLET. CONCA DE BARBERÀ

El Programa Cosmos Poblet pretén desenvolupar tota una sèrie de projectes i actuacions integrals en tots aquells àmbits que afecten la vida del Monestir, partint de la base que Poblet configura, amb el seu entorn, un paisatge i un espai on la tradició, la sostenibilitat i els valors encaixen formant una unitat entre les dimensions espiritual, cultural, social i ambiental de la vida. Aquest programa, que la Cambra vol reconèixer per la seva enorme dimensió, pretén ser una forma nova de preservar el patrimoni de la humanitat, una forma que té per norma la integració dels diferents nivells del patrimoni humà. Per això el programa rep el nom de Cosmos Poblet, car fa del Monestir i de la seva acció un veritable cosmos.

PREMIS DE PERIODISME. PREMIS CAMBRA 2019

PREMIS PREMSA PAPER

Roberto Villarreal (Indicador d’Economia), pel reportatge ‘L’Estació Intermodal de l’Aeroport, irrenunciable per al territori’, publicat al número de desembre de 2018. El treball periodístic recull els arguments dels agents econòmics i socials de les comarques de Tarragona per defensar aquesta infraestructura clau per al desenvolupament econòmic. L’article posa en valor l’acord territorial per reclamar la reactivació del projecte per la seva incidència en la competitivitat econòmica del territori. 

Jordi Salvat (ARA Camp de Tarragona), pel reportatge ‘Quan les empreses familiars superen la tercera generació’, que es va publicar el 19 de desembre de 2018 al suplement de Camp de Tarragona del diari ARA. L’article explica diversos casos d’empreses familiars que van més enllà de la tercera generació, entre elles algunes de la demarcació de la Cambra de Reus.

Isaac Albesa (Descobrir Catalunya), pel reportatge ‘El gran ‘show’ de Reus’, publicat el mes de maig de 2019 a aquesta prestigiosa publicació de divulgació turística. El treball periodístic, d’una gran qualitat gràfica, posava en valor el Trapezi, el festival del circ de Catalunya, que aquest 2019 va arribar a la 23a edició. En el reportatge es posaven a l’aparador altres atractius turístics de la ciutat.

PREMI PREMSA DIGITAL

Marc Busquets (Reus Digital), pel reportatge ‘Joves, amb estudis, i feina precària’, publicat l’1 de maig de 2019. L’article es va elaborar amb motiu del Dia del Treballador i dona veu a joves del territori que exposen les seves respectives trajectòries laborals en un context posterior a la crisi econòmica i que els ha portat a passar per situacions diverses, com haver de marxar fora del país.

PREMI TELEVISIÓ

Mireia Jansà (Canal Reus TV), per la sèrie de reportatges ‘Comerços històrics’, un conjunt de peces que fan un retrat de la història dels diversos agents que formen part del teixit del comerç de Reus des d’una perspectiva humana i familiar.

PREMI RÀDIO

Josep Maria Arias (La Nova Ràdio), per la tertúlia sobre el comerç de Reus emesa dins del programa ‘La cua de palla’, amb participació de les dues associacions comercials de la ciutat. En aquest espai es va aprofundir en els reptes pel que passa aquest sector fonamental per a l’economia reusenca.

Notícies relacionades