Back to top

Restauren un Bou de foc centenari de l'antiga pirotècnia Espinós

El Museu Salvador Vilaseca de Reus ha començat les tasques de restauració d'un Bou de foc antic. La bèstia festiva va ser trobada el setembre de 2010 a l'antiga Pirotècnia Espinós i va ser model dels bous que surten actualment per la celebració de Corpus.
Es preveu tenir el bou restaurat a finals d'estiu

Els operaris del Museu Salvador Vilaseca han iniciat les tasques de restauració i manteniment d'un Bou de foc antic. Aquest animal festiu va ser trobat en molt mal estat a l'antiga Pirotècnia Espinós el setembre de 2010, i tot i que es desconeix la seva data de creació, els tècnics l'atribueixen als volts del segle XlX o XX. "Són figures de construcció molt senzilla que eren propietat de les empreses pirotècniques, i quan les colles de gent jove anaven a comprar eines de foc, els deixaven el bou i després de la festa el tornaven", reconeix el tècnic de l'Institut Municipal Reus Cultura al Museu de Reus, Salvador Palomar. "L'interès patrimonial de la peça radica en què és un testimoni important d'aquesta pràctica festiva", afegeix.

Quan es va trobar el bou l'any 2010, se'n van fer tres reproduccions que són les que ara participen en diferents cercaviles de foc de la ciutat. La peça original, que és molt senzilla i de molt poc pes, tenia una funció únicament utilitària i passava de mans a mans. És per això que l'animal es va trobar en un estat molt delicat, corcat i inestable. "El primer que hem fet és desmuntar-lo en el cap, l'espina i les dues pells: una interior feta de sac i l'altra de paper de diari encolat i pintat", explica la restauradora del Museu de Reus, Anna Miralles. "No farem una reconstrucció ideal: la peça es quedarà tal com ha vingut, però més presentable", diu la restauradora.

L'objectiu principal de la restauració és tornar a muntar la peça i estabilitzar-la, ja que mai més haurà de fer cap moviment i ja té el seu espai reservat a l'exposició Ara toca Festa, al Museu de Reus. Tot i que encara queden diversos processos per fer, es calcula que a finals d'estiu el Bou estarà llest per plantar-se i exposar-se.

Paraules clau: