Back to top

Reus, amb uns nivells d'òxid de nitrogen per sota del llindar europeu

Amb una mitjana de 18,5 micrograms per metre cúbic, el municipi està per sobre de la xifra mitjana anual que recomana l'OMS: 10 micrograms per metre cúbic.

Des de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus es va encetar la passada tardor un estudi per determinar l'afectació del trànsit rodat. Durant 4 setmanes als mesos d’octubre i novembre van estar instal·lats uns tubs mesuradors passius a 26 zones del municipi, amb altes i baixes emissions. Els resultats han generat un mapa de la ciutat amb un valor mínim d’uns 11,2 micrograms per metre cúbic i un màxim de 27,4. Per sobre dels 10 que aconsella l'OMS, i per sota del límit de 40 que estableix la Directiva Europea.

Carrers amb mitjana més elevada

Les concentracions en les zones de trànsit varien entre 15.9 µg/m3 i 27.4 µg/m3, amb una mitjana de 22.3 µg/m3. Els punts amb les concentracions més elevades s’han registrat a l’Avinguda de Marià Fortuny amb 27.4 µg/m3; a l’Avinguda de Jaume l amb 26.6 µg/m3, i al Raval del Pallol amb 24.6µg/m3.

Mapa de la ciutat de Reus amb els nivells de NO2

Per determinar un mapa del municipi més afinat, al llarg dels propers mesos d’abril i maig s’impulsarà un nou estudi amb les mateixes característiques que l’anterior: es durà a terme als mateixos punts i amb un pressupost, també, d'aproximadament 6.000 euros. Es va fer a la tardor, i ara a la primavera, perquè són les èpoques de l'any en què s'han detectat els pìcs més alts del contaminant.

MAPA CONTAMINACIÓ

Els punts de mesura es localitzen en zones amb més influència del trànsit i en zones amb menys influència (fons), per tal de tenir una imatge representativa de tota la ciutat i ser capaços d’aconseguir un plànol de concentracions de NO2. Es consideren punts de trànsit aquells que estan ubicats a menys de 10 metres d’una via per on circulen vehicles motoritzats. Els punts de fons urbà són aquells situats a més de 25 metres d’una via per on circulen vehicles motoritzats.

Des del consistori, les regidories treballen conjuntament per desplegar accions que impulsin zones de baixes emissions.

Paraules clau:

Notícies relacionades