Reus, amb uns nivells d'òxid de nitrogen per sota del llindar europeu
Des de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus es va encetar la passada tardor un estudi per determinar l'afectació del trànsit rodat. Durant 4 setmanes als mesos d’octubre i novembre van estar instal·lats uns tubs mesuradors passius a 26 zones del municipi, amb altes i baixes emissions. Els resultats han generat un mapa de la ciutat amb un valor mínim d’uns 11,2 micrograms per metre cúbic i un màxim de 27,4. Per sobre dels 10 que aconsella l'OMS, i per sota del límit de 40 que estableix la Directiva Europea.
Carrers amb mitjana més elevada
Les concentracions en les zones de trànsit varien entre 15.9 µg/m3 i 27.4 µg/m3, amb una mitjana de 22.3 µg/m3. Els punts amb les concentracions més elevades s’han registrat a l’Avinguda de Marià Fortuny amb 27.4 µg/m3; a l’Avinguda de Jaume l amb 26.6 µg/m3, i al Raval del Pallol amb 24.6µg/m3.

Per determinar un mapa del municipi més afinat, al llarg dels propers mesos d’abril i maig s’impulsarà un nou estudi amb les mateixes característiques que l’anterior: es durà a terme als mateixos punts i amb un pressupost, també, d'aproximadament 6.000 euros. Es va fer a la tardor, i ara a la primavera, perquè són les èpoques de l'any en què s'han detectat els pìcs més alts del contaminant.

Els punts de mesura es localitzen en zones amb més influència del trànsit i en zones amb menys influència (fons), per tal de tenir una imatge representativa de tota la ciutat i ser capaços d’aconseguir un plànol de concentracions de NO2. Es consideren punts de trànsit aquells que estan ubicats a menys de 10 metres d’una via per on circulen vehicles motoritzats. Els punts de fons urbà són aquells situats a més de 25 metres d’una via per on circulen vehicles motoritzats.
Des del consistori, les regidories treballen conjuntament per desplegar accions que impulsin zones de baixes emissions.