Back to top

Reus atén 429 dones per violència masclista des de començaments d’any

Aquesta xifra ha augmentat un 64% respecte al 2019, tot i això, hi ha hagut 0 intents de feminicidi. L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya per donar a conèixer els serveis municipals especialitzats d'atenció a les dones

Des de l'1 de gener fins al 31 d'octubre, l'Ajuntament de Reus ha atès 429 dones per violència masclista a través de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i/o del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Una xifra que ha augmentat un 64% respecte a l'any 2019, en què es van atendre 261 dones. En concret, el SIAD ha atès 243 dones i l'OAV, 313. Algunes d'aquestes 429 dones han estat ateses pels dos serveis.

Una campanya per conèixer els serveis d'ajuda

Enguany, la Regidoria de Benestar Social, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de novembre, ha posat en marxa una campanya de difusió d'aquests serveis municipals especialitzats d'atenció a les dones amb el lema "Fem pinya contra les violències masclistes!".

D’aquesta manera, es vol reforçar el coneixement per part de la ciutadania, i de manera especial de les persones joves, de l'OAV i del SIAD. La campanya clourà el dijous 25 de novembre amb l'acte institucional que està previst que comenci a les 10.30 h al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus i que consistirà en la lectura del manifest, a càrrec de la presidenta de la Colla Castellera dels Xiquets de Reus, Eva Oliva; parlaments institucionals; un concert del guitarrista Pau Duran, i en acabar, cap a les 12 h, una actuació del Bou de Reus a la plaça del Mercadal. A la tarda, a les 19 h, també a la plaça del mercadal, els Xiquets de Reus faran un pilar commemoratiu del 25N.

Consulta el programa

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, considera clau fer difusió de l'existència d'aquests serveis: «En els darrers anys, a Catalunya, i a molts altres països del món, les institucions, els mitjans de comunicació, les xarxes socials i la societat en general estan fent molt més visible la necessitat que cal acabar amb la violència masclista. En aquest context, a Reus, en els darrers anys, ha anat augmentant el nombre de dones que quan es troben en una situació de violència masclista s’adrecen als serveis de suport i d'atenció que hi ha a la ciutat».

Dades

Les dades més destacades sobre l’atenció a les dones víctimes de violència masclista des de gener fins a octubre de 2021 a la ciutat de Reus són les següents:

 • L’OAV ha atès 313 dones per violència masclista i el SIAD, 243.
 • Pel que fa als d’atestats policials en matèria de violència de gènere, se n’han fet 272: la Guàrdia Urbana n’ha fet 41 i Mossos d’Esquadra, 231.
 • En l’actualitat, hi ha 87 ordres de proteccions actives i des de començaments d’anys se n’han concedit 109.
 • El nombre d’usuàries amb atenció psicològica han estat 70 i les atencions realitzades, 73.
 • El nombre d’usuàries amb assessorament legal han estat 187 i el nombre d’atencions realitzades, 272.
 • 15 dones han estat ateses pel protocol de violència de gènere de l’Hospital Sant Joan.
 • 4 dones víctimes de violència masclista han hagut de fer servir un allotjament d’urgència.
 • 47 dones han estat usuàries d’ATEMPRO, el servei telefònic d’atenció i protecció a víctimes de violència de gènere prestat per Creu Roja.
 • Hi ha hagut 0 intents de feminicidi.

Taula comparativa anys 2021, 2020 i 2019

L’atenció a dones per violència masclista ha anat creixent en els darrers anys com mostra aquesta taula.

SIAD

 • 2021: 243
 • 2020: 205
 • 2019: 125


OAV

 • 2021: 313
 • 2020: 179
 • 2019: 165

Total

 • 2021: 429
 • 2020: 339
 • 2019: 261

* La xifra del total és diferent de la suma de les xifres de dones ateses pels dos serveis, ja que algunes dones han estat ateses pels dos serveis i només es compten una vegada.

L'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV)

L'OAV es troba ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l'avinguda Marià Fortuny, 27. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318). Per a més informació sobre l’OAV es pot consultar en aquest enllaç.  

Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD)

El SIAD es troba ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar en aquest enllaç.

A més d'aquests dos serveis específics, des de l'Àmbit de Violència de la Regidoria de Benestar Social, també s'atén a qualsevol víctima de violència que necessiti ajuda de manera presencial a les oficines ubicades a l'antic hospital Sant Joan, a través del telèfon 977 010 034 i del correu electrònic citapreviaareabenestar@reus.cat

Xerrades i fotoreclam

A més de l’acte institucional, també s’han programat tres xerrades en línia sobre la violència masclista, gratuïtes i destinades a professionals que aborden les violències masclistes de forma directa o indirecta. Es faran a través de la plataforma Zoom de l'Ajuntament de Reus i tindran una durada d'una hora. Cal inscripció prèvia al correu electrònic vcarrillo@reus.cat

 • Dilluns 22 de novembre, a les 10.30 h, «La violència masclista en els col·lectius més vulnerables (infants I adolescents, dones grans I discapacitats o malalts mentals)», a càrrec de Laura Guxens, directora del Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) de Tarragona.
 • Dimarts 23 de novembre, a les 9.30 h, «Aturar les violències masclistes és responsabilitat de tothom», a càrrec de Carla Vall i Duran, advocada penalista i especialitzada en violència masclista i criminòloga.
 • Dimecres 24 de novembre, a les 10.30 h, «L'abordatge i l'atenció dels homes en les violències masclistes», a càrrec d'Álvaro Ponce Antezana, doctor en psicologia i membre de l'Associació Conexus.

Fins al 25 de novembre, tothom es pot fer fotos i penjar-les a Instagram o Facebook amb l’etiqueta #25NReusDonemLaCara al fotoreclam del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones.

Paraules clau:

Notícies relacionades