Back to top

Reus commemora el Dia Internacional del Poble Gitano

El Dia Internacional del Poble Gitano, el 8 d'abril, és una jornada dedicada a la cultura gitana i a la conscienciació dels problemes a què s'enfronta el poble romaní.

Nenes, famílies i monitores que participen en el projecte «Aprenem entre amigues», que forma part del programa de promoció social del poble gitano «Pont entre Cultures», impulsat per la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, han celebrat aquest dimecres 6 d'abril el Dia Internacional del Poble Gitano. Van guarnir la zona interior del centre cívic Mas Abelló amb els colors de la bandera del poble gitano i van fer diverses actuacions de ball. «Pont entre Cultures» és un programa que consta de diversos projectes que es desenvolupen a la ciutat durant tot l’any i té com a objectius principals conèixer la situació de la població gitana, promoure una ciutadania gitana activa i millorar la cohesió social.

Més, endavant, el 20 d'abril, està previst retre homenatge, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus, a Antonio Gabarri, conegut com el tío Antonio, referent de la comunitat gitana a la demarcació i treballador incansable per la promoció d'aquest poble, que va morir fa dos anys.

Pont entre Cultures

Aquest programa promou el col·lectiu gitano per mitjà d'actuacions comunitàries actives i participatives amb la implicació de persones de referència del mateix poble gitano. Comporta un important treball en xarxa amb diferents agents; coordinacions de l’equip tècnic amb els centres educatius i amb els educadors socials; seguiment de les inscripcions a P3 i a 1r d’ESO; visites a domicili; reunions amb entitats del territori, com l’església evangèlica, etc. En concret, es desenvolupa, sobretot, als barris Mas Abelló, Mas Pellicer, Fortuny i Montserrat, i la majoria de les accions es fan als centres cívics Mas Abelló i Migjorn.

Dins del programa "Pont entre Cultures" es troba inclòs el projecte "Aprenem entre amigues", adreçat a nenes de quart, cinquè i sisè de primària, que té com a objectiu sensibilitzar a les famílies sobre el valor de l'educació. En concret, cada dimecres a la tarda, una vintena de nenes del barri Sant Josep Obrer de Reus es reuneixen al Centre Cívic Mes Abelló. La finalitat és que aquestes nenes s'interessin pels estudis i evitar així l'abandonament escolar, força alt en aquest col·lectiu.

Dia Internacional del Poble Gitano

poble gitano bandera

El Dia Internacional del Poble Gitano, el 8 d'abril, és una jornada dedicada a la cultura gitana i a la conscienciació dels problemes a què s'enfronta el poble romaní.

La proclamació del dia internacional va tenir lloc oficialment el 1990 a Serock, Polònia, seu del quart Congrés Mundial Romaní, en honor de la primera trobada internacional de rellevància formada per una representació gitana, del 7 al 12 d'abril del 1971 a Chelsfield, prop de Londres. Va ser en aquesta ocasió que es va establir l'ús preferent del terme rom, la bandera del poble romaní i l'himne Gelem, gelem.

La bandera gitana és un senyal d'identitat de la comunitat romaní disgregada per tot el món. És una adaptació de la bandera de l'Índia. Es divideix en dues franges horitzontals, blava i verda, amb una roda roja en el centre. La part superior, blava, simbolitza el cel, que és el sostre de la llar del poble romaní. La inferior, de color verd, simbolitza el sòl, el món pel qual transiten. La roda, també present en la bandera de l'Índia, expressa els desitjos de llibertat de circulació més enllà de les fronteres establertes, d'acord amb la seva condició de poble nòmada.

En l'actualitat, aquest dia és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. A ciutats de tot el món, les persones gitanes s'organitzen i realitzen diferents actes.

Paraules clau:

Notícies relacionades