Back to top

Reus es convertirà en capital gegantera del món

La ciutat serà seu del quart congrés internacional de gegants i imatgeria festiva. Aquest esdeveniment portarà colles i experts d'arreu del món, des d'Estats Units fins al Japó passant per diversos països europeus.
Les institucions i entitats implicades immortalitzen el moment davant l'estàtua del Gegant Indi

Del 12 al 15 d'octubre Reus es convertirà en la capital gegantera del món. La ciutat serà seu del quart Congrés Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva, la primera vegada que se celebra a Catalunya.

Emmarcat en la Capital de la Cultura Catalana, aquest esdeveniment tindrà dues vessants. Per una banda, la més teòrica, dirigida als estudiosos i interessats per la cultura popular i, en concret, els gegants i bestiaris d'arreu del món. Les diferències de tradicions entre països suposarà obrir el ventall del que a casa nostra es coneix com Gegants i Bestiari amb figures procedents d'altres tradicions. Per a la Colla Gegantera de Reus, com a amfitriona, el Congrés té dos objectius. Marc Sabaté, membre de la junta de la Colla, explica que 'ens dóna la oportunitat de conèixer les maneres de treballar de les colles que vinguin, però també els dóna la possibilitat a ells de conèixer la nostra tradició i cultura, no només com a ciutat, sinó també com a país'.

La vintena de ponents que hi participaran procedeixen tant de Catalunya mateix com d'arreu del món. Estats Units, Japó, Bèlgica o França són només alguns exemples. El mateix passarà amb les colles participants. S'ha optat per convidar aquelles figures més singulars i antigues. D'aquesta manera, La trentena llarga de colles portarà, a Reus, milers de portadors que mostraran un ampli repertori d'elements tradicionals. Jan Grau, coordinador del Congrés, afirma que 'el que marcarà la pauta serà que aquí, potser per primera vegada, es plantejarà un mapa de com està el món geganter, sobretot a Europa, però també arreu del món'.

El Congrés, encara amb ponents i convidats per confirmar, començarà el dijous 12 d'octubre i acabarà el diumenge 15. Serà, sobretot durant el cap de setmana quan la ciutadania podrà veure, pels carrers de Reus, els balls d'aquests elements festius.

Paraules clau: