Back to top

El 'Reus del 1900' s'actualitza

La ruta 'Reus 1900' ja fa vint anys que està programada a la ciutat, però ara Còdol Educació hi ha imprès el seu segell. Amb una proposta teatralitzada i lúdica, el grup cultural reinterpreta els espais modernistes per excel•lència de la ciutat i ret especial homenatge a Pere Caselles, artífex, sovint desconegut, de moltes cases de l'època
El 'Reus del 1900' s'actualitza

Quan encara era vigent la dita de "Reus, París, Londres". El nou cicle de visites de Còdol Educació es trasllada fins al 1900, en què comença l'explosió del modernisme de la mà de figures com Lluís Domènech i Montaner i Pere Caselles, arquitecte municipal de l'època i a qui la ciutat ret homenatge aquest 2018. La Ruta del Modernisme és una de les més emblemàtiques i de més trajectòria a la ciutat, però es tracta de la primera vegada que es presenta de manera teatralitzada.  "Després de 20 anys, calia donar-li una nova imatge i una nova concreció. Per això, hem buscar aquells elements de sorpresa de la ciutat, que n'hi a vessar. A més, com que estem en l'any de la música, també hi ha una banda sonora acompanya la ruta", explica Maria Adzerias, representant de Còdol Educació.

Un altre dels afegits de la ruta és un concurs de fotografia. El 1903 Pere Rull va anunciar al Diari de Tarragona que regalaria una unça d'or a qui fes la millor instantània de casa seva. Ara Còdol emularà el concurs a través de les xarxes socials. El recorregut ha desvetllat altres curiositats de la ciutat, com ara el teatre que Domènech i Montaner havia de construir al Mercat Central. Un projecte que no el va acabar de convèncer i del qual es va acabar ocupant Ricard Magdalena. Tot plegat per satisfer un afany de coneixement sobre l'època modernista compartit tant per reusencs com per visitants. És el cas de l'Empar Cabrerizo i la Isabel i la Paula Arqués, que han vingut expressament de Barcelona i de Mollet del Vallès per conèixer més sobre el ventall modernista de la ciutat. També el de la Maria Teresa Saperas, que ha participat en diverses rutes de Còdol Educació, de qui destaca "el rigor històric i la manera divertida" com plantegen els recorreguts.

La ruta ha continuat per l'Escola Prat de la Riba i ha seguit fins a la Casa Navàs. Abans, però, fotografia de rigor davant la Casa Punyed del carrer Llovera, que va ser encarregada per la família Iglésies Òdena. La ruta 'Reus 1900' es realitzarà cada dissabte i els visitants n'hauran de fer reserva prèvia. 

 

Paraules clau: