Back to top

Reus fa pinya contra les violències masclistes en l'acte institucional del 25N

Aquesta tarda, a les 19:00 h, també a la plaça del Mercadal, els Xiquets de Reus faran un pilar commemoratiu del 25N

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó; i la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, han presidit aquest dijous, 25 de novembre l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. Un acte que ha tingut com a element destacat la lectura del manifest, que enguany ha anat a càrrec de la presidenta de la Colla Castellera dels Xiquets de Reus, Eva Oliva.

Manifest 2021

Reus s'ha fet seu un any més el manifest per a commemorar el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Vers les Dones consensuat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i la Delegació del Govern a Catalunya.

El manifest d'aquest any reclama la lluita diària per una vida lliure de violències masclistes i posa l'èmfasi en les formes de violència que incorpora la Llei 17/2020, del 22 de desembre, que modifica i amplia la Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista:

  • La violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius.
  • La violència de segon ordre, exercida contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista.
  • La violència vicària.
  • La violència digital.
acte 25n ajuntament reus

L'esmentada modificació de la Llei també reconeix diversos àmbits en què es produeix la violència masclista: la violència en l'àmbit de la vida política i l'esfera pública de les dones i la violència en l'àmbit institucional.

Finalment, el manifest destaca l'impacte i la indignació que produeixen les violències sexuals: "Des d'aquí, avui, 25 de novembre, volem reiterar tot el nostre suport i la nostra empatia a les supervivents i el seu entorn. No podem continuar consentint que les dones visquin amb por, amb la llibertat coartada per l'amenaça d'unes agressions sexuals que ja haurien d'estar desterrades d'una societat democràtica i lliure. Les violències sexuals atempten contra el principi de llibertat individual".

"Fem pinya contra les violències masclistes"

L'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones ha tancat el programa amb l'Ajuntament commemorant aquesta jornada. Els actes més destacats han estat l'organització de tres xerrades en línia sobre la violència masclista, gratuïtes i destinades a professionals que aborden les violències masclistes de forma directa o indirecta: «La violència masclista en els col·lectius més vulnerables (infants  adolescents, dones grans I discapacitats o malalts mentals)», «Aturar les violències masclistes és responsabilitat de tothom» i «L'abordatge i l'atenció dels homes en les violències masclistes».

acte 25n ajuntament reus

Un acte institucional que ha començat al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus i que ha acabat amb una actuació del Bou de Reus a la plaça del Mercadal. Per acabar, aquesta tarda, a les 19:00 h, també a la plaça del Mercadal, els Xiquets de Reus faran un pilar commemoratiu del 25N.

Coincidit amb el 25N, enguany, la regidoria de Benestar Social, ha posat en marxa una campanya de difusió dels serveis municipals especialitzats d'atenció a les dones amb el lema "Fem pinya contra les violències masclistes!". D'aquesta manera, es vol reforçar el coneixement per part de la ciutadania, i de manera especial de les persones joves, de l'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV) i del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

Una data per reivindicar i per recordar

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones durant la primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrada a Bogotà, capital de Colòmbia, l'any 1981. En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència masclista en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

25n acte institucional

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela ('Dedé') Mirabal va ser l'única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica amb vuitanta-vuit anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.

L'any 1999, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va donar caràcter oficial a aquesta data.

Paraules clau:

Notícies relacionades