Back to top

Reus inicia els tràmits pels primers pressupostos participatius

L'Ajuntament engega del 27 de novembre al 17 de desembre la primera fase del procés que servirà per presentar les propostes. Aquestes s'agruparan entre petits i grans projectes i s'hauran de sotmetre a votació les 40 que hagin obtingut més suport. El procés participatiu culminarà l'abril del 2018 i està previst que s'executin en el mateix any.
L'ajuntament de Reus inicia els tràmits pels primers pressupostos participatius

El consistori reusenc ha explicat aquest dilluns al matí com es durà a terme el procés per escollir les propostes dels primers pressupostos participatius de la ciutat. Es destinaran una partida de 750.000 euros, els quals estan ja desvinculats dels pressupostos generals. Aquest procés participatiu està obert a tots els veïns i veïnes majors de 16 anys.

La primera fase s'iniciarà el 27 de novembre i s'allargarà fins a mitjans de desembre. En aquest període la ciutadania podrà presentar les propostes que s'organitzaran en funció de si són petits projectes, xifrats fins a 50.000 euros o bé grans, els quals comptaran entre 50.000 a 150.000 euros. Tot seguit, del 22 de gener del 2018 al 4 de febrer s'iniciarà una etapa per recollir suports per les propostes rebudes. Les 40 que hagin obtingut més vots seran les d'opcions finalistes, les quals se sotmetran a votació entre el 28 de febrer i el 18 març. Cada participant podrà votar com a màxim 6 propostes i els projectes finalistes seran escollits a l'abril del 2018. L'ajuntament té previst que s'executin dins del mateix any.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha justificat que la quantia "està condicionada a la realitat econòmica del consistori" i ha reblat que l'arribada dels pressupostos participatius en aquest moment és deu al fet que es tracta "d'un projecte d'una gran complexitat" i que fins ara no"s'havia tingut tot molt ben travat". Reus és una de les darreres ciutats grans en posar-los en marxa.

Des de la regidoria de Participació també han destacat que el procés comptarà amb una comissió de seguiment, formada per quatre entitats escollides per sorteig entre les que formen el registre de la ciutat, per les Associacions veïnals federades i les que no ho estan i per persones a títol individual.

L'objectiu és que les propostes siguin el màxim de plural i diverses possibles per tal que tinguin una àmplia representivitat. Per això, en les properes setmanes també es faran xerrades informatives als centres cívics de la ciutat i a l'Hospital.