Back to top

Reus, la ciutat amb més deute per habitant de Catalunya

La capital del Baix Camp encapçala la llista de les ciutats amb més deute per càpita de Catalunya, més de 1.600 euros per persona. El rànquing s'elabora a partir de les dades dels municipis que tenen més de 40.000 habitants. Tarragona i Lleida completen el podi de la llista.
Ajuntament de Reus

Reus torna a encapçalar, per quart cop consecutiu, el rànquing de les ciutats que acumulen més deute per habitant de Catalunya. Concretament, la ciutat suma 166 milions d'euros d'endeutament, el que situa la ràtio per càpita en 1.608 euros. La capital del Baix Camp es troba a la cinquena posició de la llista estatal de ciutat amb més de 100.000 habitants. 

El cas de Reus és peculiar, perquè suma les xifres acumulades a les empreses municipals de l'anterior INNOVA. De fet, la principal causa d'endeutament de la ciutat és el nou Hospital Universitari Sant Joan. Quan es va construir, la ciutat va avançar els diners que posteriorment ha anat pagant la Generalitat. El fet que la gestió de l'equipament passi a ser en els pròxims mesos competència d'una entitat de dret públic dirigida pel govern català ha de permetre alleugerir les xifres

Política de reducció del deute

De fet, el govern encapçalat per Carles Pellicer fa vuit anys que lluita contra les elevades xifres d'endeutament. Amb diversos plans -alguns d'obligat compliment i d'altres d'impuls propi- s'ha anat eixugant el deute de forma notòria. Amb tot, els esforços continuen mantenint la ciutat al capdamunt de les llistes, precisament per les inversions realitzades en els darrers anys, sobretot, l'Hospital, que van situar l'endeutament municipal per sobre dels 220 milions d'euros. En aquells temps, la ràtio d'endeutament per habitant se situava per sobre els 2.000 euros. 

El govern municipal no s'ha tornat a endeutar fins fa pocs exercicis. En els darrers anys s'han dedicat partides del pressupost a inversió, algunes d'elles vinculades a crèdits bancaris.