Back to top

Reus participa a les Jornades Europees de Patrimoni

Un any més la ciutat se suma a les Jornades Europees de Patrimoni amb visites gratuïtes al Gaudí Centre i el Museu de Reus

Reus se suma, un any més, a les Jornades Europees de Patrimoni amb la programació de diverses activitats a les Biblioteques Municipals, el Gaudí Centre, el Museu de Reus i l’Arxiu Municipal. Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural, tenen lloc aquest any els dies 9,10 i 11 d’octubre. Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa major del patrimoni cultural, programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d’octubre per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania.

Aquest diumenge, 11 d’octubre, el Gaudí Centre ofereix l'entrada al museu gratuïta i també la visita familiar gratuïta. La visita al museu, en horari de 10h a 14h, es realitza amb codis QR amb el dispositiu mòbil de l'usuari i no cal fer reserva prèvia. Per fer la visita familiar, a les 11 hores, es requereix reserva prèvia al telèfon 977010670 o infoturisme@reus.cat.

Com que aquest any el tema proposat pel Consell d’Europa per celebrar les Jornades gira a l’entorn del binomi patrimoni i educació, des de les Biblioteques Municipals de Reus s’ha programat pel 9 d’octubre, a les 11 hores, la jornada "Seiem connectats?". Una jornada en la qual les Biblioteques Municipals busquen una estona de diàleg amb els centres educatius de la ciutat i exposaran la seva oferta educativa. Aquesta jornada es farà de forma virtual. 

Desperta el Patrimoni en 3D

D’altra banda, el Museu de Reus organitza dissabte 11 d’octubre a les 11 hores l’activitat didàctica “Desperta el Patrimoni en 3D a la Bòbila Sugranyes”. L’activitat té una durada d’1.30 a 2 hores aproximadament, és gratuïta i cal fer reserva prèvia a https://www.museudereus.cat/ o al telèfon 977 010 660.

L’objectiu de l’activitat és la descoberta del patrimoni a partir de la fotogrametría. La fotogrametria és una tècnica de captació d’imatge consistent en l’elaboració de models 3D a partir de fotografies de l’objecte des de tots els punts de vista. Amb aquesta activitat es vol donar visibilitat al patrimoni perquè pugui ser més estimat i més valorat, i així ajudar, entre tots, a conservar-lo millor.

Es recomana als assistents portar smartphone amb les aplicacions de fotogrametria descarregades. Es recomana Trnio per a iOS i Scann3D per Android. Si no es disposa de mòbil intel·ligent, també es pot portar càmera fotogràfica i el cable per descarregar les fotografies. Més informació sobre l’activitat al següent vídeo:

Restauració de pergamins 

També en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2020,  l’Arxiu Municipal ha presentat una proposta d’intervenció per un conjunt de 20 pergamins dels segles XIII-XVIII. Es tracta de pergamins que presenten estrips, forats, deformacions i pèrdues de suport causades bàsicament per la manipulació i l’emmagatzematge al llarg dels segles. També, en menor mesura, n’hi ha que presenten un alt grau de ressecament i que tenen taques de naturalesa diversa (humitats, brutícia...). Aquest any s’ha prioritzat la restauració de pergamins amb segells penjants. La majoria doncs, presenten segells de cera que es troben fragmentats i requereixen d’una consolidació.

pergamins


La intervenció es durà a terme al taller 4 de Document, obra gràfica i fotografia del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Es seguiran els criteris de mínima intervenció, màxima llegibilitat i reversibilitat dels materials emprats.

Per aquesta intervenció, l’Arxiu ha rebut una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a la conservació-restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble. L’import de la subvenció és de 1.322 euros sobre un total de 3.478,75 euros del cost global de la intervenció.

Paraules clau:

Notícies relacionades