Back to top

Reus perdrà prop de quatre milions d'euros per la sentència de les plusvàlues

L'Ajuntament havia pressupostat aquest 2022 un total de 3,8 milions d'euros d'aquest impost tombat pel TC. És el segon en volum als consistoris catalans.

Aquest dimarts el Tribunal Constitucional ha tombat l'impost de les plusvàlues, el que cobren els ajuntaments per la venda, la donació o l'herència d'un habitatge. La sentència anul·la la fórmula utilitzada per calcular l'impost i el fa inviable. Tot plegat no té efectes retroactius, però a Reus, on divendres es van aprovar els pressupostos municipals del 2022, l'afectació és pràcticament de 4 milions d'euros. 
 
Segons confirmen fonts municipals, l'impost de les plusvàlues a Reus suposa uns ingressos anuals que ronda aquests 4 milions d'euros. Per l'exercici vinent, la previsió era de 3,8, i per l'actual, de 4,1.  Amb la pèrdua d'aquests diners, l'Ajuntament haurà de reduir ara les seves pretensions amb vista la gestió del curs vinent.

Prudència i a l'espera de Madrid

A l'espera de llegir la lletra petita, el govern no es posiciona encara davant d'aquesta sentència del Constitucional, que considera il·legals la fórmula que serveix per calcular la base imposable de l'impost i que dona per fet que el valor dels terrenys sempre puja.

El 2018, els ajuntaments van recaptar 2.600 milions amb aquest impost, el que representa, pràcticament, el 10% del total dels ingressos fiscals. De fet, les plusvàlues, darrere de l'IBI és l'impost que més diners dona als ajuntaments.

El govern espanyol estudia fórmules per compensar aquesta pèrdua important de diners. 

Entrevista a Joan Pagès Galtés, professor de Dret Financer i Tributari

Parlem amb el professor de Dret Financer i Tributari de la URV, Joan Pagès Galtés, perquè ens expliqui què és la plusvàlua i com ens pot afectar la decisió que ha pres el TC de suspendre aquest impost. 

Paraules clau:

Notícies relacionades