Back to top

Reus, punt estratègic en el Salvament Marítim a la costa catalana

Reus és la base d'un dels onze helicòpters que Salvament Marítim té repartits per tot l'estat espanyol. La nau està instal·lada a la zona de l'aeroport i realitza una mitjana de tres sortides a la setmana durant la temporada alta.
La base reusenca es va obrir fa més de vuit anys.

L'armilla salvavides és un dels elements imprescindibles que cal dur a sobre per poder formar part de la tripulació de l'HELIMER Reus, l'helicòpter que Salvament marítim té instal·lat a la zona de l'aeroport. El seu paper és clau a tota la costa catalana, ja que cobreix totes les emergències que puguin sorgir d'aquí i fins a les illes balears, la frontera amb França i fins a Castelló. Un dels comandants de l'Helimer 205 de Reus, Carlos Riscos, explica que 'les nostres actuacions es centren en cerques i rescats de petites naus aquàtiques, però també tenim alguns casos de persones desaparegudes a la costa'. 

La base reusenca es va obrir fa més de vuit anys per tal de millorar la rapidesa en els rescats. Es tracta d'un servei operatiu les 24 hores del dia i durant tot l'any. L'helicòpter en qüestió consumeix una mitjana de 500 litres de querosè a l'hora. El segon comandant de l'Helimer 205, Carlos González, detalla que 'tot i l'elevat cost que suposa el manteniment d'aquets vehicles i aparells, si ens aturem a pensar que és el preu per salvar una vida, ja no ens sembla tant car'. 

Els equips de rescat fan torns de dotze hores, però bona part del seu temps el dediquen a entrenaments. Al mes realitzen 40 hores mensuals d'entrenaments, de les quals, el 75% les fan de nit. El principal enemic dels rescatadors és la meteorologia adversa i la foscor de la nit. El rescatador Sergio de Lys assegura que 'encara que hem de tenir unes capacitats físiques, el més important és mantenir la sang freda en els moments de tensió i estrès'. Per la seva banda, l'operador de grua Bernardo Pinel, destaca que 'encara que tots hem viscut alguna experiència desagradable en el rescat de persones al mar, som conscients del risc que vivim, però aconseguir rescatar algú ens recompensa'. 

Les situacions extremes en les que es poden trobar són infinites. Per això fan exercicis de rescat amb maniquís en punts de la costa tarragonina, com el cap Salou. Aterrar de nou a l'aeroport de Reus, sense cap contratemps, és bona senyal. L'equip dels quatre rescatadors continuarà a lla base, a l'espera de possibles emergències. 

Paraules clau: