Back to top

Reus té 1.600 processos oberts per drogodependència

ARIADNA ESCODA

Setmana a setmana, la nau abandonada propera al parc de bombers de Reus s'omple de xeringues, embolcalls de cocaïna, excrements i brutícia en general. Es tracta d'un punt recorrent que utilitzen les persones que es troben en situació de drogodependència. Davant d'aquesta situació, els membres de l'Associació Reus Som Útils s'encarreguen de fer tasques de neteja, conscienciació i recompte de xeringues recollides. Encara que aquest espai és propietat d'un particular, els toxicòmans hi entren habitualment per un forat a la malla metàl•lica. 

El treball de camp no és l'únic projecte de l'entitat ARSU, cal destacar també la DI-PI, la Diversificació de Punts d'Intercanvi de Xeringues, una màquina que facilita material higiènic per a les persones que ho necessitin. Aquesta en concret, es troba al barri Mas Iglesias i complementa un servei que s'estén a farmàcies, centres hospitalaris i l'Àrea d'Atenció per la Drogodependència, entre d'altres punts. 

Des del 2014, l'entitat ha augmentat el nombre de xeringues repartides a través d'aquestes màquines, però sobretot, ha vist incrementada la recollida d'aquest material. Això, segons ARSU, posa de manifest que el consum de drogues per injecció ha baixat, però segueix sent similar a anys enrere. Ho detalla Antoni Llort, de l'Àrea d'Intervenció de Salut Comunitària, qui explica que les dades de consum són fluctuants.

Actualment, a l'Àrea d'Intervenció de Salut Comunitària amb seu a Reus té oberts 1.600 casos assistencials sobre drogodependència a les comarques del Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà i Ribera d'Ebre. La principal de les drogues que tracta aquest programa és l'alcohol, en un 65% dels casos, seguit per la cocaïna, l'heroïna i d'altres substàncies. El policonsum també és molt present en aquests processos, en els quals un 75% dels usuaris són homes. 

La reivindicació, des de fa anys, és ben clara. L'associació ARSU demana un espai de consum supervisat i higiènic, prop de la principal zona de consum injectat a la via pública. Les associacions implicades en aquest tema asseguren que aquesta és la manera per fer front a aquesta realitat social.