Back to top

Reus tindrà un pla local de prevenció de la conducta suïcida

El seu anunci ha anat acompanyat de la presentació de les activitats previstes que commemoren el Dia Internacional per la Prevenció del Suïcidi.

Les activitats previstes a Reus amb motiu del Dia Mundial per la Prevenció del Suïcidi han estat presentades aquest matí per part del regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats i la coordinadora de Reus de l'Associació Catalana per la Prevenció del Suïcidi, Laura Horcajo.

L'Associació Catalana per la Prevenció del Suïcidi aposta per l'adopció de mesures de prevenció des d'una perspectiva comunitària i de salut pública. El seu objectiu principal és el de prevenir la mort per suïcidi a través dels familiars i de les persones properes, presencial i telefònicament des del Centre Cívic del Carme de Reus.

La programació

Les actuacions que es realitzen a Reus són preventives a diferents nivells de salut mental i benestar emocional. Amb la col·laboració de la regidoria de Salut, es comprometen a definir les polítiques que vetllen per la salut integral de les persones. Actualment, es tracta d'una qüestió que ha aportat un interès social, a causa de ser una realitat subjacent que no tenia el dimensionament social que ara està prenent. 

  • 10 de setembre: a la plaça del Mercadal. Il·luminació de l’edifici del Gaudí Centre.
  • 14 de setembre: a les 19:00 h, a la Biblioteca Xavier Amorós, xerrada “Gabriel Ferrater i els mites del suïcidi”.
  • 15 de setembre: a les 19:00 h, a la Biblioteca Xavier Amorós, presentació del llibre “El dilema de viure”, de Carme Ripoll.
  • 16 de setembre: a les 19:30 h, a Cal Massó, representació teatral “No m’oblideu mai”.

Les dades

Les dades obtingudes per l’Institut Nacional d’Estadística l’any 2020 indiquen una taxa general de suïcidi del 8,322 per cada 100.000 habitants.

Per la seva part, l’Estadística de mortalitat de Catalunya desenvolupada pel Servei de Gestió i Anàlisi de la Informació per a la Planificació Estratègica (2021), situa la taxa de mortalitat estandarditzada per a la població de Catalunya quant les defuncions per suïcidi o autolesió l’any 2019 a 5,03 per 100.000 habitants; l’any 2019, concretament, 2,80 en el cas de les dones i 7,48 en el cas dels homes.

A Catalunya l’any 2020 es van registrar un total de 556 morts per suïcidi de persones amb residència aquí, 82 de les quals haurien esdevingut a la província de Tarragona (INE, 2021).

Les conductes suïcida poden ser motivades per més d’un factor però en general coincideixen en què representen una expressió extrema per alliberar-se d’un grau de malestar intens. En aquesta línia, el PLAPRESC 2021-2025 assenyala que més d’una quarta part de la població major de 14 anys mostra malestar emocional.

A més, cal recordar contemplar totes aquelles persones afectades com a conseqüència de cadascun d’aquests successos que interpel·len les vides de les famílies, amistats i de la comunitat en el seu conjunt (OMS, 2014). L’OMS estima que l’afectació per cada mort per suïcidi és de 6 persones (2014).

Paraules clau:

Notícies relacionades