Back to top

Reus viu el dia més llarg

La jornada que s'ha viscut aquest diumenge 1 d'octubre quedarà gravada a la retina de milions de persones. A Reus també va ser un dia llarg. Un dia, però, en el qual el sol va sortir molt abans. Quan centenars de persones van concentrar-se davant dels seus col·legis electorals, a les cinc de la matinada per evitar que fos precintat.
Reus ha superat l'1-O sense víctimes.

De fet, molts d'ells hi van fer nit enmig de màrfegues, tendes de campanya i càterings casolans improvisats. I es va fer ràpid de dia. En els 13 centres electorals de la ciutat es va començar a multiplicar l'arribada de persones que tenien un objectiu clar: protegir els col·legis per obrir a les nou del matí i començar a votar. 

Tot i les ganes de votar, els problemes informàtics van ser el primer entrebanc amb el qual van topar els votants. Mica en mica, ja fos per grups o deixant passar la gent gran al davant, els reusencs van poder començar a votar. Les hores passaven i les cues es multiplicaven i avançaven a poc a poc. La tensió i els nervis també es van fer notar davant de la rumologia de la possible aparició d'agents de seguretat que carreguessin contra la població, tal i com estava passant a moltes ciutats i pobles com Barcelona, Girona i Tarragona.

Els rumors es van estendre en centres, com l'escola Joan Rebull o el Col·legi Pompeu Fabra, on s'assegurava que arribarien cossos de la policia nacional o la guàrdia civil. Les concentracions de gent van anar creixent fins que es van fer les vuit del vesper. El tancament dels centres electorals es va viure amb gran eufòria, però també amb un regust amarg per l'escenari de violència que s'havia viscut arreu del país.

Paraules clau: