Back to top

Un reusenc porta l'obligació de dur la mascareta al TSJC

Albert Calduch considera que no es pot sancionar a ningú que no porti mascareta perquè la norma no està clara. Afegeix que es vulneren drets fonamentals i demana que es deixi sense efecte de forma cautelar la resolució.

L'advocat reusenc, Albert Calduch, ha presentat una demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la Generalitat, per la resolució de la setmana passada que obliga a tothom a portar la mascareta als espais públics. 

Segons Calduch "hem presentat una demanda al TSJC per deixar sense efecte la resolució 1.648 del 9 de juliol". Diu el lletrat reusenc que "la redacció de la segona clàusula, la que se'ns predisposa a una sanció en cas d'incompliment, és poc clara, incerta i té una remissió a una norma en blanc", el que tradueix assegurant que "una sanció ha de tipificar amb claredat les conductes subjectes a la sanció. En aquest cas no diuen amb claredat què se sanciona i es remeten a una legislació sectorial que no sabem quina és". Calduch confia que la inconcreció de la resolució el fa pensar que el tribunal els donarà la raó i que la deixarà sense efecte. 

"És desproporcionat invocar al dret a la vida per afectar d'una manera tan evident al dret a la llibertat"

Però l'advocat reusenc va més enllà. Considera que la resolució vulnera la llibertat deambulatòria, un dret fonamental que contempla la Constitució i que permet anar on hom vulgui sense cap limitació. Diu que també es vulnera el dret a determinar la pròpia imatge. "Aquí hi ha un conflicte de drets, entre el de la vida i el de la llibertat deambulatòria. Però el primer és més difús, perquè et pot afectar o no. Però el de la llibertat deambulatòria és un dret massiu que afecta qualsevol persona de Catalunya". 

"No es pot multar per no dur mascareta si es manté la distància de seguretat"

Calduch vol deixar clar que no està en contra que la gent dugui mascareta però sí que cal garantir que qui no la vulgui dur, sempre que es mantinguin les mesures de seguretat, ho ha de poder fer. De fet, el règim normatiu espanyol, un Reial Decret, contempla l'ús de la mascareta quan no es pot garantir un metre i mig de distància entre persones. Bàsicament, l'escenari que teníem a Catalunya abans de la resolució del 9 de juliol.

A més però, Calduch diu que el marc normatiu a través del qual la resolució contempla multes de 100 euros a aquells que no duguin la mascareta, és poc clara: "El que diem és que no es pot multar a algú per no portar la mascareta si es manté la distància de seguretat" que és el que contempla el Reial Decret del Govern Espanyol que regula l'anomenada nova normalitat. 

Paraules clau:

Notícies relacionades