Back to top

Reusencs cap a Brussel·les

Uns 350 reusencs han marxat aquest migdia cap a Brussel·les en autobusos organitzats per Òmnium Cultural i l'ANC. Diuen que hi van per mostrar el seu rebuig als fets transcorreguts durant les últimes setmanes i perquè tot Europa senti el seu anhel per decidir el futur de Catalunya.
busos cap a Brussel·les

L'agulla del rellotge marcava les 12:30 h del migdia quan l'avinguda de Sant Jordi es tenyia de groc. Eren centenars de reusencs que amb un somriure a la cara, la maleta equipada amb roba d'abrigar i senyeres penjades, es trobaven al punt acordat amb Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana per marxar cap a Brussel·les. Tots tenen molt clar perquè hi van.

"Estic indignadíssima amb totes les injustícies que hi ha hagut, espero que Europa ens faci cas d'una vegada", apunta la Cristina Garrera. La mateixa indignació és compartida per un altre dels reusencs que viatja fins a Bèlgica, l'Agustí Ferré: "el poble català vol ser un nou estat d'Europa i ens ho han impedit per la força violenta, per això marxem, perquè volem que ens escoltin!". La Maria Pilar Ramos, per la seva banda, ha volgut recordar a tots els que encara estan a la presó: "és injust que els jordis encara estiguin a la presó, és injust que Junqueras estigui a la presó, és injust que Quim Forn estigui a la presó. No es pot aguantar, no volem un estat espanyol autoritari".

En total 350 reusencs, repartit en 5 autobusos, han marxat cap a Brussel·les. Per davant els queden 20 hores de viatge, amb la previsió d'arribar a la capital belga cap a les 7 del matí. Una vegada allí, l'objectiu és participar en la manifestació convocada a les 11, en la que es preveuen diverses sorpreses organitzades per les agrupacions territorials com gegants o danses populars. Qui també en té preparada una de grossa, és el cos de bombers que, tot i que no han desvelat que faran, avancen que serà una acció ben visible. Ja a la tarda, la música serà la protagonista a Brussel·les. Tot plegat fins a les 9 de la nit, l'hora en què 2 dels 3 autobusos desplaçats des de Reus tornaran cap a casa.

Aquesta comitiva reusenca no ha estat l'única que s'ha volgut sumar a la manifestació d'aquest dijous. Alguns ja van marxar dimarts a la tarda en cotxe, d'altres ho han fet en busos organitzats per agències de viatges i finalment, n'hi ha que han apostat per desplaçar-se en avió.

Una mobilització que els representants de les entitats sobiranistes valoren molt positivament. "L'objectiu és que Europa ens senti, no ens van donar el suport que ens mereixíem però la pròxima vegada, que hi serà, hauran d'estar al nostre costat en lloc del de la ferotge dictadura que és l'estat espanyol", ha apuntat el coordinador de l'ANC a Reus, Jaume Ollé.

L'anècdota de la jordana s'ha viscut quan faltaven pocs minuts per la 1 del migdia. Quan l'organització s'ha adonat que els mancaven 22 places perquè els busos que havien arribat a l'avinguda de Sant Jordi eren més petits del que havien contractat. A banda, tampoc tenien les comoditats pròpies d'aquests llargs trajectes com butaques àmplies, wifi, endolls o televisió. Finalment tot s'ha arreglat sense cap incident ni picabaralla, i encara que una hora més tard del previst, els autobusos han marxat amb normalitat i amb l'entusiasme de tots els que l'havien omplert.

Paraules clau: