Back to top

El riu Siurana continua sota mínims

BERTA TREIG

La problemàtica de la sequera del Riu Siurana segueix sobre la taula. Els alcaldes de les poblacions per on passa aquest riu manifesten que durant tot l'estiu no hi ha passat ni gota d'aigua. Atribueixen la responsabilitat a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i demanen ara més que mai el suport de tots els ajuntament de la zona i també als convilatans. La sequera prolongada dels últims mesos ha fet que qualifiquin la situació d' alarmant. 

El Riu Siurana segueix sense ni un broll d'aigua. Una realitat amb la que conviuen des de fa anys els veïns de les poblacions de Poboleda, Torroja, Gratallops i Porrera. Tot i tenir el municipi a tocar d'un pantà públic pel riu no baixa ni gota d'aigua. 

L'aigua que es recull al pantà de Siurana es destina a abastir la conca del riu i també es condueix fins al pantà de Riudecanyes. Allí la comunitat privada de regants l'utilitza per regar els seus conreus. El pantà de Siurana es troba actualment a un 33% de la seva capacitat i el de Riudecanyes a un 27%. Davant unes reserves tant baixes dels embassaments els ajuntaments de la zona és pregunten on ha anat a parar aquesta aigua. 

Des dels ajuntaments s'ha iniciat una lluita que ja porta més de dos anys sense obtenir resposta. Actualment però la situació es veu agreujada pels mesos de sequera. Els alcaldes de Cornudella del Montsant i Poboleda reclamen que els ajuntament de la zona els hi donin suport i s'uneixin a la causa d'un riu que perilla de continuar sent l'emblema de la seva terra. 

L'Agència Catalana de l'Aigua ha fet un primer pas. Volen arreglar les vàlvules que permetran alliberar part de l'aigua per garantir el caudal mínim del diu. Tot i així els veïns de les poblacions no confien en la millora. Ja que la vegetació del riu impedeix qualsevol pas d'aigua.