Back to top

Sánchez aprova l'estat d'alarma i dona llum verda al toc de queda

L'estat d'alarma, que s'ha aprovat aquest diumenge el migdia al Consell de Ministres extraordinari, preveu allargar-se fins el mes de maig.

El decret d'estat d'alarma entrarà en vigor aquesta tarda i tindrà una vigència de 15 dies, tot i que la voluntat del govern espanyol és que es prorrogui durant uns 6 mesos, fins el 9 de maig. La proposta es debatrà aquest dimarts al Consell de Ministres, i s'haurà d'aprovar al Congrés dels Diputats. La concreció sobre les mesures restricitves recau ara en els presidents de les Comunitats Autònomes, que tindran marge, per exemple, per adaptar l'horari del toc de queda o podran decretar confinaments del territori o una part d'ell. L'estat d'alarma, però, no limita la mobilitat entre les Comunitats Autònomes. 

Toc de queda i més mesures

L'aprovació del toc de queda és només una de les mesures restrictives que preveu l'estat d'alarma, i que a Catalunya entrarà en vigor aquesta mateixa nit: començarà a les 22h. i acabarà a les 6h. del matí. A més, les activitats com els repartiments a domicili hauran de finalitzar una hora abans de l'inici del toc de queda. L'executiu català, però, també s'està plantejant tancar l'accés als parcs i jardins de les ciutats per evitar aglomeracions de persones i que es facin pícnics.

L'estat d'alarma no limita la mobilitat entre les Comunitats Autònomes, però autoritza els presidents autonòmics a decretar restriccions de mobilitat a tot el seu territori o alguna zona determinada si ho creu necessari.

Es manté la prohibició de reunir-se més de 6 persones, tant en l'àmbit públic com privat, excepte si són convivents. 

Els serrells que queden per concretar es tractaran aquesta tarda a la reunió del Procicat, que tindrà lloc a partir de les 16h

El risc de brot continua disparat 

Aquestes mesures s'anuncien en un cap de setmana en què el risc de brot a Catalunya s'enfila fins als 788 punts i la taxa de contagi se situa en l'1,53, és a dir, que 100 positius en contagien fins a 150 més. A Reus, el risc de brot supera els 1700 punts, 200 punts per sobre que ahir, i la taxa de contagi ja és d'1.87. 

El president del govern espanyol ha anunciat que l'objectiu és reduir la incidència fins a 25 casos per 100.000 habitants, un indicador que ara supera els 300, i  que a la ciutat de Reus es triplica.

Paraules clau:

Notícies relacionades