Back to top

Sant Joan compleix amb la tradició: coques de llardons, fogueres i petards

A tota la demarcació, aquests dies hi ha 170 punts autoritzats de venda de petards, un dels grans atractius de la revetlla de Sant Joan. Els consells de precaució no falten a l'hora de comprar aquests productes, que majoritàriament, són adquirits per pares i adolescents. D'altra banda, en aquesta revetlla tampoc faltaran les coques per endolcir la nit
Sant Joan

La nit més curta de l'any és també una de les més esperades per petits i grans. El foc i la pirotècnia són els ingredients principals de la revetlla de Sant Joan, que es caracteritza per les fogueres. A tot Reus, se n'han autoritzat una quinzena, sempre reforçant les mesures de seguretat, la principal; no fer foc en terrenys forestals ni voltants. La venda de petards en aquestes dates s'incrementa als 170 punts de distribució a la demarcació. Existeixen diferent tipus de petards classificats segons la seva perillositat.

Mentre que els menys perillosos són els de la categoria F1, que poden utilitzar infants a partir de 12 anys, els de la categoria F4 només poden ser manipulats per professionals. Els venedors fan una sèrie de recomanacions per evitar accidents: "Hem d'encendre els petards amb metxa i mai a la mà, sinó al terra. I en el cas de les bateries, cal protegir-les per evitar que esclatin i ens facin mal. I en tot moment, cal que un adult estigui al càrrec de la seguretat dels més petits", explica Immaculada Membrives, venedora de l'empresa de distribució de petards Pim Pam Pum.

El foc no és l'únic atractiu d'aquesta nit: la coca de crema amb pinyons, de cabell d'àngel, de xocolata farcida o coca de llardons compartiran protagonisme amb les espurnes. El gremi de pastisser de la demarcació de Tarragona estima que es consumiran entre 45.000 i 50.000 coques, on les tradicionals segueixen sent les més demanades.  En el cas de la Pastisseria Huguet, n'elaborarà unes tres-centes. Pel que fa a les vendes preveuen que siguin bones, ja que els encàrrecs van a bon ritme. Segons el pastisser Ramon de la Fuente, a Reus es treballa millor amb les reserves per telèfon. D'aquesta manera, el territori es prepara per fer de la nit més fugaç de l'any, també la més dolça.

Paraules clau: