Back to top

El segon aniversari de l'1-O, a les portes de la sentència

Més enllà de la repercussió social del pronunciament dels jutges del Tribunal Suprem contra els líders indpendentistes empresonats, a Reus el procés ha comportat la imputació de l'alcalde, Carles Pellicer, i bona part de la cúpula de l'Ajuntament del mandat anterior. Els advocats de l'1-O asseguren que tot caurà pel seu propi pes.
Mobilització

Aquest dimarts se celebra el segon aniversari del referèndum de l'1 d'octubre. Una efemèride que coincideix amb la sentència contra els líders independentistes que s'espera per aquesta primera quinzena d'octubre. Les manifestacions que s'han realitzat després de la detenció de diversos integrants dels CDR a la Catalunya Central acusades de terrorisme auguren una tardor de mobilitzacions gairebé constants. 

A Reus, precisament, l'1 d'octubre ha deixat un seguit de conseqüències jurídiques i penals. Les posteriors mobilitzacions del 3 d'octubre i el 8 de novembre van comportar que s'obrissin processos judicials contra alguns dels manifestants. A més, l'escrit de l'Ajuntament signat per tots els partits del govern i la CUP en que reclamaven la retirada dels agents de la Policia Nacional desplegats extraordinàriament els dies previs i posteriors al referèndum a la ciutat també va comportar la imputació de l'alcalde, Carles Pellicer, i els portaveus dels grups municipals del PDeCAT, Esquerra i ARA Reus, a més d'una regidora de la CUP. 

ENQUESTA | Heu canviat d'opinió dos anys després de l'1O?

En paral·lel, una reusenca investigada per un tuit contra el jutge que instruïa la causa del procés i un mecànic acusat d'un delicte d'odi per no voler atendre un agent de la policia espanyola.

Els advocats de l'1-O critiquen que els processos s'allarguen en excés

En tots aquests casos, la justícia ha fallat a favor dels investigats. Segons Salvador Mestre, president del col·lectiu d'Advocats Voluntaris 1-O critica que la justíca està sent exageradament lenta i considera injusta la situació dels qui encara estan al ben mig del procés judicial. Amb tot, espera que la situació de Pellicer i la resta de líders polítics de la ciutat quedi pròximament normalitzada, així com també la dels bombers investigats i la dels responsables d'un gimnàs. 

Les mobilitzacions de la setmana passada per noves detencions considerades arbitràries a la Catalunya Central, amb diversos investigats per delictes de terrorisme, són l'avantsala d'unes setmanes que es preveuen intenses. Aquesta primera quinzena d'octubre s'espera la sentència pel cas contra els líders indpendentistes, el que albira noves manifestacions arreu del país. 

Notícies relacionades