Back to top

Sensació agredolça entre els pagesos pels ajuts de l'avellana

Unió de Pagesos celebra que finalment, es cobraran els ajuts destinats a productors de l'avellana per la davallada de la renda de 2018. Tot i això, lamenten que la decisió arriba tard, després de moltes negociacions i tràmits, i que encara es desconeix quan es faran efectius els pagaments.
Sensació agredolça entre els pagesos pels ajuts de l'avellana

Sensació agredolça a la Unió de Pagesos. Aquest dimecres s'han aprovat finalment les bases reguladores dels ajuts de minimis a productors de l'avellana. Unes subvencions que permetran als agricultors recuperar les xifres perdudes l'any 2018 després de les ventades i pluges torrencials. Tot i això, el sindicat lamenta que les ajudes arriben tard. Segons Unió de Pagesos, fa un any que s'esperen aquestes subvencions i la situació ha esdevingut insostenible per als productors de la fruita seca. "Des de l'1 de juliol  de l'any passat que vam deixar de cobrar les avellanes, no tenim cap ingrés per a aquesta fruita seca", explica el responsable nacional de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos de Catalunya, Rafel Español.

Aquestes ajudes van destinades a agricultors professionals, que rebran 120 euros per hectàrea i a productors joves, que tindran una subvenció de fins a 280 euros per hectàrea. D'altra banda, també permetran uns crèdits financers sense interessos ni comissions d'obertura. Ara bé, això són ajuts de la Generalitat. Unió de Pagesos encara espera rebre alguna resposta del Ministeri d'Agricultura. "Des de Madrid de moment no s'ha posat res i no sembla que hi hagi voluntat de fer-ho. Esperem a veure si hi ha algun moviment, perquè de moment qui ha complert és la Generalitat", afegeix Español.

L'aprovació d'aquesta ordre d'ajuts és fruit de les mobilitzacions desenvolupades pels productors des de la tardor passada i les negociacions bilaterals entre Unió de Pagesos i la Consellera d'Agricultura, Teresa Jordà.

Paraules clau: