Back to top

S'espera l'IPC interanual més elevat des de 1985

Durant els últims mesos s'està produint una pujada de preus als supermercats, en elements tan bàsics com l'oli o la pasta. La taxa interanual de l'IPC d'aquest passat mes de març ha augmentat fins a gairebé un 10%.

L'increment en el cost de la llum o la crisi provocada per la guerra a Ucraïna, la por al desbastiment, són alguns dels factors que generen inestabilitat al mercat i, tot plegat, provoca un augment en els preus de venta de productes com ara l'arròs o la llet.

Segons avança l'Institut Nacional d'Estadística, a l'espera de publicar les dades definitives el 13 d'abril, la taxa interanual de l'Índex de Preus de Consum d'aquest passat mes de març ha incrementat fins al 9,8%, més de 2 punts per sobre de les dades enregistrades al febrer. S'enregistra el valor més elevat de la taxa interanual de l'IPC des de fa 37 anys.

ipc mensual
anual ipc

La consultora de dades Kantar, que va analitzar la variació dels preus entre el 6 i el 20 de març, va publicar un informe a finals de mes en què es detalla que l'oli ha augmentat el seu preu, respecte al mateix període de l'any 2021, més d'un 300%, la pasta i l'arròs, al voltant d'un 180% cadascun, i la llet ha patit un increment de més del 140%.

increment preus

 
Les conseqüències de l'alça de combustibles i matèries primeres i de l'esclat de la guerra a Ucraïna han arribat als lineals de les botigues alimentàries. "No hi ha dubte que ha augmentat molt i ho notem molt a les butxaques", explica Agustí Dosaiguas, veí de Reus.

Paraules clau:

Notícies relacionades