Back to top

Setmana clau de converses i pactes a Reus

El PSC continua reunions amb la resta de formacions. Aquest dilluns ha estat el PP. Mentre l'alternativa proposada per Noemí Llauradó perd opcions a mesura que passen els dies.

Una setmana després de les eleccions municipals del 28 de maig continuen les converses per concretar pactes. De moment només n'hi ha un de signat, el del PSC amb ARA Reus, que permet a Sandra Guaita arrancar el govern amb deu regidors a l'espera de sumar més suports presumiblement després de les eleccions generals. Mentrestant l'alternativa liderada per Noemí Llauradó perd força tot i que encara compta amb un cartutx, el vot del Partit Popular que podria decantar la balança a favor dels republicans. 

Aquest dilluns s'han reunit populars i socialistes en la que és la segona trobada formal que mantenen després del 28 de maig. Reunió que també ha comptat amb ARA Reus, que a partir d'ara faran equip amb el PSC per encarar les negociacions. Sense haver-se concretat res, s'han emplaçat una nova trobada aquesta setmana. El Partit Popular és ara qui té la paella pel mànec: Esquerra li hauria ofert, des de fora del govern, tenir càrrecs de responsabilitat en empreses municipals a canvi d'investir Llauradó. Encara no ha transcendit què ofereixen els socialistes. Sílvia Virgili, candidata dels populars, assegura que "devem un respecte als nostres votants i al nostre projecte. Ha d'encaixar tot per tal que sigui viable". 
 
Els populars podrien fer Noemí Llauradó alcaldessa si, juntament amb la CUP i Junts, la votessin el dia de la investidura, el pròxim 17 de juny, un escenari improbable. Ara bé, l'operació està trobant una certa contestació interna fins i tot en el si dels republicans. A Barcelona ja donarien per perduda la ciutat de Reus. En canvi, sí que pren força que, o bé després del 17 de juny o bé després de les eleccions, Junts pugui acabar formant govern estable a la ciutat amb el PSC i ARA. D'entrada Guaita arrencaria amb un govern en minoria, i seria a posteriori que s'hi afegiria Junts per Reus. 

L'altra clau: la Diputació de Tarragona

Aquest escenari és més plausible que mai atenent els pactes supramunicipals que s'estan esdevenint. Aquest dissabte, el Diari de Tarragona avançava que Junts i PSC ja havien assolit un acord per la Diputació de Tarragona i que Joaquim Calatayud es postulava com a nou president de l'ens. Ara bé, qui té més diputats a la Diputació és Esquerra, i no es descarta que pugui repetir presidència. Tot plegat està marcat també per les negociacions a la resta de diputacions catalanes. 

Paraules clau:

Notícies relacionades