Back to top

A sis mesos de les municipals: Radiografia d'Esquerra a Reus

Segon capítol de la sèrie de reportatges a mig any de les eleccions del 28 de maig. Analitzem la situació d'Esquerra a la ciutat i les seves perspectives

Esquerra a Reus vol continuar mantenint els resultats de les darreres eleccions. Des de fa anys que els republicans superen les xifres que habitualment havien aconseguit a la ciutat en les diverses cites electorals. Les darreres, les catalanes del 2021, van aconseguir enfilar-se fins als gairebé 7.000 vots, assolint més d'un 21% de suports. Però és que la tendència d'Esquerra a Reus ha viscut moments històrics en els darrers anys, com en les segones estatals del 2019, que van superar 10.000 vots que representava el 22% de suports. 

La conjuntura els ha anat a favor des del 2017, quan després del referèndum per l'autodeterminació de Catalunya, els republicans van aprofitar la dissolució de Convergència per erigir-se en els principals garants del catalanisme polític. Ara falta veure si seran capaços de revalidar els resultats a les municipals. 

La primera candidata

noemí llauradó

Esquerra va ser la primera formació que va designar candidata per a les municipals del 2023. Va ser a inicis del 2022 que la militància va escollir Noemí Llauradó com a alcaldable. Cap sorpresa sobre la taula, tenint en compte que no hi havia hagut cap altra candidatura i que Llauradó és, per naturalesa, la líder dels republicans a la ciutat. Seu va ser el retorn d'Esquerra al consistori, l'any 2015, amb dues regidores que van entrar a govern el 2016. Seu també va ser el resultat del 2019, que catapultava el partit fins a la segona posició per primer cop en la història. Esquerra assolia sis regidors que els ha permès governar la ciutat juntament amb Junts i ARA Reus. 

Llauradó, a més, ha estat durant aquest mandat la primera presidenta de la Diputació de Tarragona i ara aspira a convertir-se en la primera alcaldessa de la ciutat. I és que d'alcaldesses va l'assumpte aquest 2023. Llauradó té al davant el PSC, també amb una nova alcaldable al capdavant, i les dues formacions han estat, durant les darreres eleccions, protagonitzant un frec a frec amb poques desenes de vots de diferència. Serà clau veure quina de les dues formacions queda davant de l'altra, sense perdre de vista que una tercera força podria encara protagonitzar una sorpresa electoral. 

Paraules clau:

Notícies relacionades