Back to top

Siurana, paradís de llegenda

Més enllà del pantà, el poble de Siurana és un espai on la història es dóna la mà amb l'entreteniment. Des de fa dos anys, l'empresa reusenca Còdol Educació ofereix diferents propostes per conèixer de prop les llegendes que amaga aquest paratge. La de la Reina Móra és la més coneguda, però no l'única
Siurana

En Guillemó és un dels personatges que ens ajuden a descobrir el paratge de Siurana a través dels seus paisatges però més especialment a través de les seves llegendes. L'Antoni Obiols és l'alter ego d'en Guillemó, que encarna un dels trobadors que recull les diferents històries que amaguen aquestes contrades del Baix Camp.

Des de fa dos anys, l'empresa reusenca Còdol Educació es troba al darrere d'aquest projecte, promogut en un inici pel consistori de Cornudella del Montsant i Siurana.

Les princeses, els sarraïns, els cristians i els guerrers són els principals protagonistes d'aquestes aventures. La més coneguda, és la de la Reina Móra que va decidir tirar-se daltabaix del penya-segat de Siurana per evitar ser presa pels cristians. El setge de sis mesos va acabar caient, però la reina Abdelazia va negar-se a rendir-se. En comptes d'això, va pujar damunt del seu cavall blanc (color de dol en la cultura musulmana), va tapar-li els ulls amb el seu vel tot deixant a l'aire la seva cabellera bruna i va cavalcar fins al final del precipici, des d'on van tirar-se al buit. L'animal però, va clavar la seva peülla a la pedra, deixant-hi una empremta que encara a dia d'avui es pot veure.

Més enllà d'aquesta llegenda, ben coneguda per veïns i ciutadans de la comarca, n'existeixen quatre més que són recreades i explicades pel Guillermó i la seva estimada Plaença de Rocaroja. Per assabentar-se del passat i les històries del poble de Siurana, hi ha diverses opcions. Des de Còdol Educació ofereixen una sèrie de propostes, entre les quals s'hi troben les visites guiades al conjunt històric i al castell de Siurana. Una de les novetats que va  estrenar-se l'any passat va ser la visita teatralitzada que uneix una cata de vins i històries de captius, reines, sants i trobadors. Per poder participar, és necessari reservar plaça.

Més de 2.500 visitants ja han gaudit d'aquestes iniciatives, i des de l'organització valoren molt positivament la xifra. A banda de Siurana, la companyia també treballa a viles com Cambrils, Reus i Tarragona. Des del rigor i la teatralització, posen en valor el patrimoni paisatgístic, històric i cultural del territori.

Paraules clau:

Notícies relacionades