Back to top

Societat i ciutat, avançant cap a la intel•ligència tecnològica

Reus camina per convertir-se en una ciutat intel•ligent i de moment, ja ha posat en marxa una sèrie d'app per arribar a aquest objectiu. El públic, de moment, ha respost favorablement.
city

La tecnologia és el punt de partida de les ciutats intel·ligents -també conegudes com smart cities- però en cap cas, l'únic factor que influeix en aquesta transformació de la societat. A Reus fa anys que s'aposta per aquest tipus de canvi global i ha creat un binomi potent amb els avançaments tecnològics.

Sense anar més lluny, l'aplicació de tràmits de l'oficina virtual ha registrat més de 13.000 sessions fetes per més de 7.000 usuaris aquest octubre. En el cas de la xarxa pública de wifi, s'han comptabilitzat més de 6.000 usuaris de mitjana en el primer mig any de 2017, tenint un màxim d'activitat durant la vigília de Sant Pere, amb gairebé 600 accessos. I pel que fa a l'app d'aparcament -compartida amb Cambrils-, hi ha més de 10.000 usuaris que la tenen instal·lada als seus dispositius, amb una mitjana d'ús mensual de 900 usuaris. 

Una altra de les apostes del darrer any a la capital del Baix Camp és el portal de dades obertes Reus Open Data. Aquest sistema de recull de dades ha tingut 297 usuaris únics en el mes sencer de vida d'aquest aplicatiu. Les dades més consultades han estat el cens d'activitats i la informació relacionada amb els barris de la ciutat. 

Des de l'Ajuntament es reitera que aquest canvi tecnològic no és tan important pel seu caràcter sinó pel canvi de gestió que fomenta a l'hora de treballar des de l'administració. Així ho destaca el regidor de Promoció Econòmica Marc Arza, qui assegura que el concepte de ciutat intel·ligent permet fer un canvi de xip dins dels diferents departaments municipals. És per aquest motiu que posa l'accent en les petites inversions en projectes modestos, per poder provar el seu funcionament i la seva aplicació real per evitar malbaratar pressupost a la vegada que es van fent canvis a petita escala.

Paral·lelament a l'avanç tecnològic que suposen aquestes aplicacions, els experts posen l'accent en les necessitats reals de la població i en com aquesta és qui mana cap on avança una ciutat. La responsable d'Innovació de l'Ajuntament de Tampere, Taina Ketola, posa l'accent en com s'instaura una app a la societat. Per això, insisteix en la necessitat que sigui la ciutadania qui lideri les iniciatives que després es converteixen en aplicacions intel·ligents, ja que al cap i a la fi, és el públic que l'utilitzarà. D'aquesta manera, Ketola suggereix que les app es desenvolupin de forma conjunta, tant entre les administracions, les empreses privades i la ciutadania. Només així es pot esperar l'èxit.

L'objectiu, tant d'una banda com de l'altra, és el mateix: construir una ciutat a l'altura de residents intel·ligents.

Paraules clau:

Notícies relacionades